Auto-correct: we hebben het allemaal op onze telefoon en vinden het superhandig. Newsflash: het maakt superdom. In de automatische correctie-maatschappij blijkt het op eigen houtje schrijven van woorden als ‘necessary’ en ‘separate’ meer dan lastig, meldt Daily Mail.
Uit Brits onderzoek onder 2000 volwassenen is gebleken dat slechts 20 procent een dictee bestaande uit vijf woorden foutloos kon uitschrijven. Voor 65 procent was het een onmogelijke opgave om ‘necessary’ goed te schrijven en 33 procent had moeite met alledaagse woorden als ‘definitely’ en ‘separate’. Veel respondenten gaven toe dat intensief gebruik te maken van spellingschecks bij het schrijven van e-mails en andere documenten.
Ondanks de tegenvallende resultaten beschouwen Engelsen zichzelf als zeer competente spellers. 76 procent omschrijft zijn schrijfskills als ‘erg goed’ of ‘goed’. Studenten zijn uit de bus gekomen als de slechtste spellers. Slechts 13 procent kon het opbrengen alle woorden goed te spellen.
Vrouwen blijken taalgevoeliger dan mannen. Vrouwen in de 65+-categorie scoorden het allerbeste.
Mark Goldring, medewerker bij een instituut voor mensen met leerproblemen, zegt: “Met meer dan twee derde van de Engelsen die afhankelijk zijn van een spellingscheck, stevenen we af op een auto-correct-generatie. Het onderzoek wijst uit dat veel mensen hun spelkwaliteit overschatten.” Het slecht zijn in spellen heeft volgens Goldring vergaande gevolgen. “Het moeizame economische klimaat van vandaag de dag betekent dat de spelling op je CV cruciaal is.”
Dusz jonges, laat dit un waarsguuwing sijn.