Geld betalen aan criminelen om ze geen moorden of andere misdaden te laten plegen. In de Verenigde Staten voeren overheden allerlei experimenten uit om criminaliteit in te dammen, tot het betalen van gangsters aan toe.

Wat begon als een proef in Richmond, in de staat Virginia, wordt nu in steeds meer Amerikaanse steden uitgeprobeerd: criminelen die vrijkomen krijgen geld van de overheid om hen van de straat én in leven te houden.

De 21-jarige Lonnie Holmes uit een buitenwijk van San Francisco is zo'n crimineel. Vier van zijn neven kwamen al om in schietpartijen en zelf was hij ook betrokken in een drive-by schietpartij. Na zijn gevangenisstraf vanwege verboden wapenbezit, boden gemeenteambtenaren hem 1000 dollar per maand als hij geen andere misdaden met wapens zou begaan, schrijft The Washington Post.

In de hoofdstad van Virginia worden ook ex-criminelen ingehuurd om als mentor tientallen van de zwaarste misdadigers te begeleiden. En dat gebeurt met soms opmerkelijke methodes. Zo worden tieners die onder invloed zijn en zich agressief gedragen niet opgepakt, maar krijgen ze een lift naar huis, soms met het geladen pistool in hun broeksband. Ook gaan de tieners op stedentrips naar Zuid-Afrika, Londen en Mexico Stad, waar ze in contact komen met leden van rivaliserende bendes, in de hoop dat door het contact de strijdbijl begraven wordt. Bijkomend voordeel van de tripjes: in de tijd dat ze in het buitenland zijn, kunnen ze ook geen misdaden begaan in hun thuisstad.

De mentoren worden door de stad betaald en werken niet samen met de politie, om het vertrouwen van de jongeren te behouden. Ze hoeven de politie ook niet te tippen over misdaden van de jongeren die ze begeleiden. Dat heeft er volgens de krant toe geleid dat ten minste twee moordverdachten mogelijk de dans zijn ontsprongen.
In tientallen steden, waaronder Miami, Toledo en Baltimore, is interesse getoond in het programma. En ook in Washington D.C. wil de plaatselijke politiek het idee uit Richmond kopiëren, omdat de eerste cijfers wijzen op een daling van het aantal moorden.