De maatschappelijke kosten van een moord bedragen in de Verenigde Staten 17 miljoen dollar. Criminelen straffen kost veel geld, maar ook de verdere improductiviteit van veroordeelde daders levert economische schade op.
Dat blijkt uit recent onderzoek gedaan naar de kosten van criminaliteit voor de maatschappij van de universiteit van Iowa.
Volgens de onderzoekers bedragen de maatschappelijke kosten van een moord 17 miljoen dollar. De kosten zijn berekend op basis van gegevens van 654 veroordeelde moordenaars.
Binnen die kosten vallen de schade voor het slachtoffer en de kosten van het strafrechtelijk systeem. Maar ook de improductiviteit van de dader en de toekomstige kosten om herhaling te voorkomen zijn meegenomen.
Een lichter vergrijp, zoals een auto-inbraak, kost volgens deze berekeningsmethode veertigduizend dollar. Een gewapende overval kost 335 duizend dollar.
Harder straffen?
Volgens onderzoeksleider Matt DeLisi, hoogleraar sociologie en gespecialiseerd in criminaliteitsbestrijding, laat het onderzoek zien hoe duur criminaliteit kan zijn en dat extreem hard straffen op den duur meer kan kosten door improductiviteit van de dader en celkosten.
“Ik begrijp het dilemma in de politiek wel”, stelt DeLisi in het rapport . “Misdaad voorkomen kost minder en is menselijker. Maar conservatieven die harder willen straffen, begrijpen goed hoe slecht criminelen zijn. En als je naar de kosten van misdaad kijkt, dan zie je dat helemaal bevestigd.”