Mensen die houden van gin-tonic, zwarte koffie en pure chocolade hebben mogelijk een boosaardig karakter en narcistische neigingen. Tot die opvallende conclusie kwamen onderzoekers van de Oostenrijkse universiteit van Innsbruck.

Wetenschappers van de afdeling psychologie deden een rondvraag bij 950 mensen om na te gaan of er een verband is tussen een voorliefde voor bittere smaken en een asociale persoonlijkheid. De deelnemers van het experiment moesten eerst hun voedingsvoorkeuren rangschikken om vervolgens een vragenlijst over hun karaktereigenschappen in te vullen.

De resultaten wijzen uit dat mensen met een donkere persoonlijkheid het liefst elke dag zwarte koffie, gin-tonic, radijsjes en selderij op het menu zetten. Zo hebben liefhebbers van bittere smaken meer kans om psychopatische en sadistische trekjes, ijdelheid, narcisme of machiavellisme te vertonen.

“We vonden vooral een correlatie met alledaags sadisme, waarbij mensen genieten van iemand pijn doen of pijn zien doen”, zo zei hoofdonderzoeker en professor Christina Sagioglou aan The Independent. Ze vergelijkt het eten of drinken van bittere smaken met een ritje op een achtbaan, waarbij je geniet van iets dat tegelijk angst inboezemt.

De professor benadrukt ook dat kwaadaardige persoonlijkheden een voorkeur voor bittere versnaperingen lijken te hebben. Andersom impliceert het onderzoek niet dat liefhebbers van bitter sowieso psychopaten zijn. Geen reden dus om alle koffiebars en gin-tonicfeesten te vermijden.