Een kopje koffie zonder koffie. Een Nederlandse startup introduceert koffie die niet gemaakt is van de bonen van een koffieplant. De bedenker wil daarmee ontbossing tegengaan. Al is de smaak nog niet helemaal hetzelfde als een 'gewoon' bakkie. "De smaakbeleving is het moeilijkste na te maken."

Geen koffiebonen, maar zwarte bes, kikkererwten, cichorei, lupine en een aantal graansoorten. Het zijn de ingrediënten van de Coffee Free Coffee. De grondstoffen komen allemaal uit Europa. "Het is vergelijkbaar met vleesvervangers, het is een imitatie van koffie", zegt bedenker David Klingen tegen EditieNL.

Het product ziet eruit als koffie en bevat ook cafeïne. "Het is koffieachtig, het heeft iets zoets, nootachtig, sommigen zeggen ook hazelnoot. Als je op de koffie melk gooit, dan proef je het verschil niet meer."

En dat is ook het uiteindelijke streven van Klingen: om een koffie te maken die echt in de buurt komt van professionele koffie. Zonder ontbossing, want dat is volgens de bedenker een steeds groter probleem. "Koffie is in steeds sterkere mate een veroorzaker van ontbossing."

Koffie speelt inderdaad een rol in ontbossing, zegt Wendy Schutte van Rainforest Alliance. "Dat boeren momenteel kiezen voor niet-duurzame methodes of ontbossing, is het gevolg van de moeilijke omstandigheden waarin zij moeten zien rond te komen", legt Schutte uit.

Klimaatverandering speelt daarin een rol. "Koffie kan alleen geproduceerd worden in een specifiek klimaat en onder bepaalde omstandigheden. Door klimaatverandering wordt dit gebied waarin koffie geproduceerd wordt steeds kleiner."

Helemaal stoppen met koffie is wat Schutte betreft niet de oplossing. "Koffie kan, maar dan moeten er wel veranderingen worden gemaakt, dan wel via wetgeving dan wel via keurmerken en bewustwording, om de productie toekomstbestendig te maken."