Stichting Importunus ontwikkelt software waarmee radicalisering op de middelbare school kan worden opgemerkt. Jonge jihadisten kunnen in de kraag gegrepen worden als ze op schoolcomputers verdachte woorden gebruiken.

Eerder ontwikkelde stichting Importunus al software om pesters op het spoor te komen. De computers van scholen die meedoen aan het initiatief maken verbinding met een datacentrum. Als leerlingen woorden gebruiken die wijzen op jihadisme of pesten worden deze herkend door speciaal samengestelde woordenboeken. Zo kunnen radicaliserende jongeren of pesters sneller worden geïdentificeerd.

Op enkele scholen is er een pilot gedraaid. En met succes. Pauline van Dulken van Importunus vertelde aan De Volkskrant dat er door het systeem een jongen van 13 in de kraag is gegrepen die een drugshandeltje wilde opzetten. Voordat het systeem wordt ingevoerd wil de stichting de privacy van de leerlingen veiligstellen.

Hoe efficiënt de software is zal moeten blijken. Van Dulken erkent dat het leeuwendeel van de informatie gemist zal worden, omdat mobieltjes geen onderdeel uitmaken van het systeem. Scholen kunnen zelf bepalen of ze gebruik willen maken van de diensten van de stichting. Ook kunnen ouders aangeven dat ze willen dat hun kind niet onder de loep wordt gelegd.