De prins klaagde er onder meer over dat de Britse gevechtshelikopter Lynx niet goed functioneerde bij hogere temperaturen, maar dat Defensie onvoldoende geld kreeg om het toestel te vervangen. Het staat in 1 van de 27 brieven van de prins die na een lange juridische strijd openbaar zijn gemaakt.

De Britse premier Blair schreef als antwoord dat hij het "een constructieve, tot gedachten stemmende brief" vond. Verder liet Blair weten dat de beperkingen van de Lynx-helikopters werden erkend door het ministerie van Defensie.

Volgens correspondent Tim de Wit roept vooral de brief over de strijdkrachten grote vragen op in Groot-BrittanniŽ. Veel commentatoren zeggen dat een lid van het koningshuis zich niet hoort te bemoeien met de financiering van het leger.

De andere brieven van Charles gaan over minder controversiŽle zaken, zoals klimaatverandering, illegale visserij en de situatie van de albatros en de bever.

De krant The Guardian heeft er tien jaar over gedaan om de brieven boven water te krijgen die Charles schreef aan de regering, in 2004 en 2005. Het Britse hof heeft tot aan de hoogste rechter geprobeerd publicatie tegen te houden, omdat de neutraliteit van de prins in het geding zou zijn. Maar volgens het Hooggerechtshof hebben de Britten recht om te weten wat er in de brieven staat.

In een reactie zegt het Britse hof dat The Prince of Wales veel om zijn land geeft en zijn bijzondere positie gebruikt om anderen te helpen. Ministers zouden hem zelfs hebben aangemoedigd om zijn visie met hen te delen.

"De prins gelooft dat hij het recht heeft om privť te communiceren", staat in een verklaring. Volgens het hof zou de publicatie van de brieven eraan kunnen bijdragen dat de prins zijn zorgen in de toekomst minder snel uit.

De 27 brieven heten The Black Spider Memos; verwijzend naar het hanepotenhandschrift van Charles. Vanwege de 'onleesbaarheid' zijn ze overgetypt.