Studenten van de Avans Hogeschool zijn er in geslaagd met 3D-messen de rechtbank van Den Bosch in te komen.

De twee studenten verstopten de 3D-geprinte messen onder hun kleding en in een make-uptasje en konden ongehinderd langs de röntgenscans in het Paleis van Justitie lopen. De test was van tevoren aangekondigd bij de rechtbank.

De messen waren van te voren getest op hun scherpte, op vlees meloenen en mandarijnen: "Snijden ging niet zo goed, maar steken gaat wel degelijk", zegt Philine van Bilsen op de site van de Avans Hogeschool. Zij is eerstejaars student van de opleiding Communication en Multimedia Design en voerde het experiment samen met een studiegenoot uit.

Ze vond het wel spannend, ondanks dat de beveiliging op de hoogte was: "We hadden eigenlijk verwacht dat ze de messen wel zouden vinden maar dat is niet gebeurd."

De persvoorlichter zegt dat ze al wisten dat 3D-wapens niet zichtbaar zijn op de scans, dat het de studenten lukte om de messen binnen te smokkelen was dan ook geen verrassing. Ze erkent dat de beveiliging aangescherpt moet worden: "Voor 3D-geprinte wapens zijn andere maatregelen nodig."