Volkomen onterecht, zo vond een ambtenaar van Sociale Zaken met een lange staat van dienst zijn ontslag wegens teveel internetten. Al in 2003 vloog hij de laan uit, en deze week kwam de uitspraak op het aanvechten van het ontslag: afgewezen, terecht ontslagen, zo vonniste de rechtbank in Den Haag.
Na signalen van collega's is de ambtenaar in kwestie in september 2003 door zijn baas aangesproken op zijn internetgedrag. In december 2003 heeft deze hem wederom aangesproken op het raadplegen van zijn priv-e-mailaccount op het werk, intensief chatten en het bezoek van datingsites. Hem werd toen tevens meegedeeld dat zijn internetgedrag de komende periode zou worden gevolgd.
Dat interesseerde de man geen snars: hij bleef e-mail uitwisselen met meisjes, soms 'zeer jong' met wat heet een 'erotische lading', en chatten en daten. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de minister van Sociale Zaken dit internetgebruik terecht aangemerkt als zeer ernstig plichtsverzuim. Op 30 maart 2003 is de man met onmiddellijke ingang geschorst, een jaar later pas definitief ontslagen.
Naar het oordeel van de rechtbank heeft de minister terecht overwogen dat de ambtenaar met zijn e-mailgedrag het ministerie in diskrediet had kunnen brengen. De zwaarte van de straf was terecht. De rechter had geen oren naar het verweer van de man dat hij niet goed kon weten dat hij fout zat en niet op tijd is gewaarschuwd.
Overigens was de minister van Sociale Zaken destijds Willem Vermeend. Die bekende zelf gedurende zijn periode als staatssecretaris van Financin voordat hij minister werd in werktijd computerspelletjes te spelen. Of hij dat ook op Sociale Zaken deed is niet bekend.