Er wordt gezegd dat kattengespin een hevig effect heeft op het menselijk lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat het spinnen zorgt voor vermindering van stress, een daling van de bloeddruk en herstel van spieren en botten.
De helende krachten van katten worden steeds vaker erkend door de vele ziekenhuizen en verpleeghuizen die huiskatten als dokter in dienst nemen. Regelmatig een dosis gespin kan ook hartweefsel herstellen.
Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Davis hebben gesuggereerd dat kattengespin kan worden gebruikt als genezingsmechanisme. Het geluid van het gespin heeft een frequentie van ongeveer 25 Hz. Deze frequentie bevordert de botdichtheid en heeft een geneeskrachtige werking op zowel mens als dier.
Professor Leslie Lyons zei dat astronauten die geruime tijd in de ruimte verblijven baat kunnen hebben bij kattengespin. Aan boord van het internationale ruimtestation ISS is iedereen gewichtloos en dat rondzweven is nauwelijks gezond te noemen.
Zonder belasting worden botten van astronauten lichter, poreuzer en breken ze makkelijker. De botmassa van een astronaut gaat tijdens een verblijf in het ISS met 11 procent achteruit. Kattengespin kan de effecten van gewichtloosheid compenseren, aldus dr. Lyons.
Er zijn ook onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat kattengespin de symptomen van kortademigheid verzacht, dat kattenbezitters 40 procent minder kans hebben op een hartaanval en dat het geluid van het gespin helpt bij de genezing van ontstekingen en zwellingen.
“Als je een kat en een aantal gebroken botten in dezelfde ruimte samenbrengt, zullen de botten genezen,” zo luidt een oud gezegde.