Rob en Linda Robertson deden wat ze dachten dat van hun verwacht werd als evangelische christenen.

Toen hun 12-jarige zoon Ryan zei dat hij homo was, stuurden ze hem naar 'reparatieve therapie'. Hij ging regelmatig met de dominee praten en bestudeerde de bijbel.

Zes jaar later was Ryan nog altijd niet hetero geworden. Op zijn 18e verbrak de hopeloze Ryan het contact met zijn ouders en met zijn kerk en begon drugs te gebruiken. In 2009 is hij overleden aan een overdosis.

"We zien nu in dat de kerk ons foute dingen heeft geleerd", zegt Rob. "De kerk heeft een verschrikkelijke fout gemaakt."

Veel ouders in een dergelijke situatie zouden de kerk verlaten, maar Rob en Linda hebben besloten het anders aan te pakken, en hopen veel ouders met homoseksuele kinderen mee te krijgen.

Ze zijn lid gebleven van de kerk en protesteren tegen de demonisering van homoseksuelen. "Wij geloven dat je geen keuze hoeft te maken tussen je geloof en liefde voor je kind. Je kunt dat prima combineren." zegt Linda.

Het is de vraag hoeveel zin het heeft. Evangelische christenen in de V.S. gooien mensen die homo's accepteren gauw buiten.

Linda's Facebook-pagina voor evangelische moeders met homoseksuele kinderen heeft echter al 300 leden, en er zijn meer van zulke projecten gaande. De steun voor 'reparatieve therapie' lijkt kleiner te worden, en de laatste jaren hebben een aantal prominente christenen zich voor homo-acceptatie uitgesproken.

Linda merkt dat ze soms nog berichten krijgt van christenen die willen weten hoe je homoseksualiteit kan genezen. Er is nog een lange weg te gaan voordat homo's echt welkom zijn in de evangelische kerk. Foto