Als je met een hoofddoek op de foto mag voor je ID-bewijs, moet een omgekeerd vergiet toch ook kunnen? Dat vinden pastafari's althans, aanhangers van de kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Donderdag bepleitte hun advocaat hun zaak in de rechtbank in Groningen.

In de rechtszaal is het zo druk dat men moet staan. Tientallen aanhangers van de religie komen hun steun betuigen bij de rechtbank. Aartsbisschop Dirk Jan Dijkstra uit Emmen wil dat gemeente Emmen toestaat dat elke pastafari met een vergiet op het hoofd op de foto mag, ook als het gaat om officiële documenten zoals een ID-bewijs.

Dirk Jan Dijkstra, aartsbisschop van de kerk van het Vliegende Spaghettimonster, draagt trots zijn vergiet op het hoofd.

De advocaat die namens de kerk van het Vliegende Spaghettimonster optreedt is stellig: het maakt niet uit of het gaat om een hoofddoek of om een vergiet op het hoofd. "Waarom wordt bij de ene religie wel een uitzondering gemaakt en bij de religie van mijn cliënt niet?" De kerk van Vliegende Spaghettimonster heeft in Nederland 10.000 leden, stelt advocaat Rensing.

De advocaat van de gemeente is het niet met hem eens en pleit dat het hier gaat over een maatschappelijke stroming en dat religie een andere verhaal is.

De pastafari's kwamen in groten getale naar de rechtbank in Groningen. Allemaal dragen ze een vergiet op hun hoofd.

Wanneer de rechter vraagt hoe vaak de pastafari's gebruik maken van hun hoofddeksel zegt aartsbisschop Dijkstra: "Liefst zo vaak mogelijk, tenzij het onmogelijk wordt gemaakt." De rechter merkt op dat niet iedereen in de rechtbank het vergiet ook daadwerkelijk draagt. Dijkstra: "Dat is bij ons een vrijwillige keuze."

Hij legt de rechter uit dat het geloof van het Vliegende Spaghettimonster even verloren is gegaan, omdat het een alcoholprobleem kreeg. Een Amerikaan zette het in 2005 op schrift.

Volgens de advocaat van de gemeente is hier geen sprake van een religie, maar van een individuele keuze. Daarom blijft ze bij haar standpunt: niet met vergiet op het hoofd op officiële documenten.

De rechter doet over zes weken uitspraak.