Het is goed mogelijk dat in 2020 nergens meer chocolade is te verkrijgen. Dat meldt de Zwitserse chocoladegigant Barry Callebaut. Dit komt doordat er steeds meer chocolade gegeten, maar er minder wordt geproduceerd. Vooral in Azi is de verkoop flink gestegen. Eerder trok Mars al aan de bel.
Zon zeventig procent van de cacao wordt geproduceerd in Ivoorkust en Ghana, maar de omstandigheden zijn daar enorm slecht. Ook de aanhoudende droogte zorgt ervoor dat veel cacaoplantages worden verwoest en door een schimmel is 30 procent van de productie verloren gegaan. Boeren vinden het niet meer aantrekkelijk om cacao te verbouwen, omdat het gewoon te weinig opbrengt.
Volgens de chocoladegigant is de prijs van de lekkernij verdubbeld ten opzichte van acht jaar geleden. Ook wordt verwacht dat prijzen van chocoladerepen enorm zullen stijgen en de repen veel kleiner worden. In de toekomst zullen repen veel meer gevuld worden met noten en gedroogd fruit. Daarnaast bestaat er ook een kans dat er een tekort komt aan chocolademelk. Slecht nieuws voor de echte chocoholics dus!