Een groep studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil yoghurtbacteriën inzetten bij de genezing van brandwonden.

Ze hebben een verband ontworpen waarin de bacteriën verwerkt zitten, die stoffen aanmaken die als wapen dienen tegen twee andere “hele nare” bacteriën die vaak ontstekingen in brandwonden veroorzaken.
De studenten hopen met hun verband in november de internationale wedstrijd iGEM te winnen, meldt de RUG woensdag.

Sandra Mous van het iGEM-team legt uit dat in het verband een gel zit, met daarin de goede bacteriën uit yoghurt. De bacteriën moeten op het moment dat het verband wordt gebruikt, eerst worden geactiveerd. Het voordeel daarvan is dat het lang kan worden bewaard zonder dat de kwaliteit minder wordt. Zij gaan vervolgens pas aan het werk als de slechte bacteriën de kop opsteken. “Dus er worden geen onnodige stoffen gemaakt”, aldus Mous.

Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van antibiotica, zullen de slechte bacteriën daar niet resistent voor worden. “Veel infecties bij brandwonden zijn door de resistentie van bacteriën niet meer te behandelen.”

Bij de iGEM-wedstrijd gaat het erom de beste biologische ‘machine’ te bouwen. Vorig jaar won de ontdekking van een eiwit op kikkers dat de ziekenhuisbacterie MRSA kan uitschakelen.