Koffieliefhebber zijn is mogelijk goed voor de oren, zo blijkt uit een onderzoek van Brigham and Women’s Hospital. Vrouwen die veel koffiedrinken ontwikkelen namelijk minder vaak een hoorschade zoals tinnitus.

De onderzoekers volgden achttien jaar lang 65.000 Amerikaanse vrouwen van 30 tot 44 jaar die in 1991 nog geen last hadden van tinnitus (oorsuizen). In deze periode ontwikkelden 5.300 deelnemers tinnitus.

Vrouwen die minder dan 150 milligram cafeďne per dag binnen kregen – vergelijkbaar met ongeveer anderhalf kopje koffie – bleken 15 procent meer risico te lopen op tinnitus dan vrouwen die dagelijks 450 tot 599 milligram cafeďne nuttigden.

De meeste cafeďne die de deelnemers consumeerden was afkomstig uit koffie.

Het is niet duidelijk waarom cafeďne het risico op tinnitus vermindert. Bovendien toont het onderzoek wel een verband aan tussen cafeďne en oorsuizen, maar niet of de koffie de oorzaak is van de kleinere kans op tinnitus.

“We weten dat cafeďne het centrale zenuwstelsel stimuleert en eerder onderzoek toonde aan dat cafeďne een direct effect heeft op het binnenoor”, zegt Gary Curhan. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of koffiedrinken tinnitus kan helpen voorkomen.