Een vitaminesupplement kan mogelijk gehoorverlies als gevolg van lawaai voorkomen. Een onderzoek bij muizen laat zien dat een chemische voorloper van vitamine B3 de zenuwen in het slakkenhuis beschermt.

Dat concluderen onderzoekers van het Weill Cornell Medical College en Gladstone Institutes. De resultaten van hun studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Voor het onderzoek gebruikten ze de stof nicotinamide riboside (NR), voorloper van vitamine B3. Ze dienden de stof zowel vóór als na blootstelling aan luid geluid toe aan de muizen. Daardoor werd zenuwschade in het slakkenhuis voorkomen.

Opvallend was dat voor het effect van NR het niet uit maakte of de muizen de stof voor of na het lawaai toegediend kregen.

Eerder onderzoek liet al zien dat de stof nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) de zenuwcellen van het slakkenhuis kan beschermen tegen schade. NAD+ is echter een zeer onstabiele stof.

Daarom maakten de onderzoekers nu gebruik van NR, een voorloper van NAD+. “NR wordt snel in cellen opgenomen en kan oraal worden toegediend”, aldus onderzoeker Samie Jaffrey. “Het heeft alle eigenschappen voor een medicijn voor mensen.”

Deze bevinding is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van lawaai geïnduceerd gehoorverlies, maar biedt wellicht ook aanknopingspunten voor het behandelen van leeftijdsgerelateerde aandoeningen die samenhangen met dezelfde eiwitten.

“Voor de behandeling van problemen aan het binnenoor, waaronder gehoorverlies, zijn tot nu toe weinig mogelijkheden”, vertelt onderzoeker Kevin Brown. “De resultaten van dit onderzoek biedt nieuwe opties.”

(Het is interessant dat de resultaten van dit onderzoek haaks op die van het artikel over de overbodigheid van vitaminesupplementen staan. Zie 'Als je lang wilt leven moet je ophouden vitaminepillen te slikken').