Een echtpaar uit Californië is in één klap multimiljonair geworden. Niet omdat ze de loterij wonnen, maar omdat ze, toen ze hun hond aan het uitlaten waren, letterlijk een pot met goud vonden.

Dat melden Amerikaanse media. Extra opmerkelijk was dat ze de schat aantroffen langs een weggetje waar ze al vele malen hadden gelopen. Het goud, een verzameling zeldzame munten, zat in een paar oude blikken en lag begraven onder de grond, in de schaduw van een oude boom.
Een deskundige die de munten onder ogen kreeg kon zijn ogen niet geloven. Sinds de jaren tachtig komen mensen bij hem munten taxeren. Dat zijn dan één of twee munten, maar nog nog nooit kwam iemand met zo'n grote voorraad langs. Bijna alle 1.427 munten, waarschijnlijk gemaakt tussen 1847-1894, zijn onbeschadigd en zien er als nieuw uit.

"De kans dat je zoiets vindt is kleiner dan het winnen van de loterij", zei de onderzoeker. "Alsof ze het pot met goud hebben gevonden aan het einde van de regenboog". Hij schat de totale waarde van de munten op 10 miljoen dollar, ruim 7 miljoen euro.

Volgens San Francisco Chronicle gaat het waarschijnlijk om de waardevolste verzameling munten die ooit is opgegraven in de VS. Foto