Een familie in de Amerikaanse staat Florida deed de ontdekking van hun leven waar menigeen stinkend jaloers op zal zijn. In een Spaans scheepswrak dat verging in 1715 werd een schat ter waarde van ruim één miljoen dollar aangetroffen.

De schat die in de Atlantische Oceaan lag, bestaat uit 52 gouden munten van verschillende herkomsten en een met goud gedecoreerde ketting van ruim 12 meter, zo heeft Brent Brisben bekendgemaakt. Dit bedrijf, 1715 Fleet-Queens Jewels LLC, bezit deels de rechten op de aangetroffen resten in dat gedeelte van de Atlantische Oceaan.

De familie Schmitt legt zich met een eigen boot volledig toe op het zoeken naar schatten. Volgens Brisben zou een van de zoons van het echtpaar de munten in juni boven water hebben gehaald in Fort Pierce, op zo'n 210 kilometer ten noorden van Miami. Op deze locatie vergingen 11 van de 12 schepen van een Spaanse vloot die op de weg terug was van de Nieuwe Wereld naar Spanje.

De documenten van de het wrak omschrijven een lading met producten van een totale waarde van circa 400 miljoen dollar. Hiervan werd al 175 miljoen dollar teruggevonden.

De meest bijzondere munt die de familie nu heeft opgedoken is een munt uit 1715 met de afbeelding van koning Philips de Vijfde, waar er volgens experts maar zes van zijn gemaakt. Deze zogenoemde 'Tricentennial Royal' is nog in perfecte staat en dat is erg zeldzaam na 300 jaar op de zeebodem te hebben gelegen. Alleen deze munt zou al circa 500.000 dollar waard zijn.

Volgens Amerikaanse wetten heeft de staat Florida het recht om 20% van de in hun wateren gevonden schatten te verzamelen en tentoon te stellen in een staatsmuseum. De rest zal verdeeld worden tussen de familie Schmitt en het bedrijf Brisben.