Archeologen van de Vrije Universiteit hebben in Limburg een Romeinse goudschat gevonden. Het gaat om munten en vaatwerk uit de nadagen van het Romeinse Rijk. Zo zijn de munten gedateerd op de periode 408-411 na Christus.
De schat werd gevonden op een akker in Echt. Een boer vond daar in 1990 al twee Romeinse munten, maar liet er per ongeluk een vallen en raakte die kwijt. Toen zijn neefje onlangs een metaaldetector kreeg, gingen ze op zoek naar de verloren munt en vonden er vijf. De boer schakelde archeologen van de VU in, die nog meer ontdekkingen deden.

VU-hoogleraar Roymans noemt de goudschat een geschenk uit de hemel. "Er zat bijvoorbeeld een schaal bij van puur zilver met bladgoud. Die had een doorsnede van 70 centimeter en woog 5 kilo. Dat is heel kostbaar", aldus Roymans. Volgens hem is in Nederland nooit eerder een schat van gouden munten en zilveren vaatwerk gevonden.

De schaal is waarschijnlijk verknipt om Germaanse grensbewakers te kunnen betalen. "Er was een enorm gebrek aan goudstukken, die soldaten normaal als loon kregen", zei Roymans in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan werd zo'n stuk vaatwerk kapot geknipt en uitgedeeld. Eigenlijk een bizar fenomeen."