In tijden van crisis gaan veel bedrijven failliet, ook medische bedrijven. Daardoor kan het zo maar eens voorkomen dat er tussen alle geveilde inboedels van kantoorpanden ineens een patent opduikt voor een mogelijk vaccin tegen een bepaalde vorm van kanker.
''Hoogst ongebruikelijk'', zegt een voorlichter van veilinghuis BVA Auctions in Amersfoort. ''We hebben wel eerder patenten aangeboden, maar nog nooit eerder voor zoiets als een kankervaccin.''
De curator van het failliete bedrijf probeerde het patent zelf te slijten, maar kreeg er niet de gewenste prijs voor. In de hoop op meer succes bood hij het aan op de veilingsite.
Het startbod van 20.000 euro bleek echter te hoog ingezet. Na een kleine week is de veiling zonder succes gesloten, ondanks belangstelling van meerdere partijen. ''Het vaccin is nog in ontwikkeling. Misschien zijn andere onderzoekers verder gevorderd'', zegt de woordvoerder.
Wat er nu met het patent gaat gebeuren, is nog niet besloten. Mogelijk wordt het opnieuw aangeboden en kunnen belangstellenden toch nog een dealtje sluiten.
De medische wetenschap is al langer op bezoek naar vaccins die kanker kunnen bestrijden. Bij baarmoederhalskanker is dat in elk geval gelukt.