Het ministerie van Volksgezondheid in China pakt de smerige openbare toiletten aan. Er komen nieuwe richtlijnen die de hordes vliegen moeten verdrijven.
In grotere panden mag er volgens het ministerie straks niet meer dan één vlieg per vierkante meter zitten. Dat aantal is in vrijstaande openbare toiletten niet haalbaar, denken de beleidsmakers. Maar toch komt ook voor die toiletten een maximum van drie per vierkante meter. Chinese media melden dat de ontwerprichtlijnen afgelopen week vanuit Peking naar lagere overheden zijn gestuurd. De voorstellen maken niet duidelijk hoe de controle op het maximum aantal vliegen moet worden uitgevoerd.
In China is de aanpak van wc-vliegen tot nu toe een ongeregeld zootje. verspreid over het immense land worden verschillende maxima aangehouden.
De ambitieuze stad Peking maakte bijvoorbeeld in mei bekend dat het maximum twee vliegen per toilet zou moeten zijn. Het zuidelijke Hainan hanteert een 'zero-tolerance beleid', terwijl Nanjing maar liefst vijf vliegen per vierkante meter per toilet gedoogt.