Een vooraanstaande Duitse neuroloog denkt dat hij de kiem van het kwaad heeft ontdekt in het brein van misdadigers.
In opdracht van de Duitse overheid onderzocht neuroloog Gerhard Roth jarenlang de hersenen van verkrachters en moordenaars. De hersenscans van gewelddadige criminelen lieten telkens een donkere materie zien tussen de twee frontale kwabben, het gedeelte van de hersenen dat onder meer gevoelens van empathie en verdriet regelt.
Tegen de Daily Mail vertelt Roth dat misdadigers bij het zien van gewelddadige filmfragmenten geen enkele emotie toonden. ‘Ook in het gedeelte van het brein – waar gevoelens van mededogen en verdriet worden opgewekt – gebeurde niets.’
Volgens Roth hebben bijna alle geharde criminelen ‘ernstige tekortkomingen’ in het voorste deel van hun hersenen. Daardoor, denkt hij, dat gewelddadig gedrag veelal genetisch is bepaald. Maar ook een tumor of letsel in dat deel van het brein kan iemand door het lint doen gaan. Het omgekeerde kan ook. Roth kent voorbeelden van misdadigers die een tumor lieten weghalen en na de operatie weer normale mensen werden.
Een jongere met een ontwikkelingsstoornis in dat deel van het brein loopt 66% kans om later een misdadiger te worden, aldus de Duitser die een autoriteit is op het gebied van hersenonderzoek. Omgevingsfactoren kunnen het tij keren of het juist in de hand werken.