Zonder ook maar één wedstrijd te hebben gespeeld, komt de 28-jarige Noor Havard Rugland door een YouTube-filmpje in aanmerking voor een contract in de NFL, de grootste American Footballcompetitie.
In het filmpje toont de Noor zijn trapkunsten met een rugbybal. Zo schiet hij de bal van 55 meter door de doelpalen, een basketbalring en in de armen van mensen op een drijvende boot. Het meest spectaculaire beeld komt aan het einde van het filmpje: daar schiet hij één bal de lucht in, gevolgd door nog een bal die de eerste bal in de lucht raakt - dat lukte hem overigens wel pas na 80 keer proberen.
Het filmpje werd opgepikt door Noorse media, werd duizenden keren bekeken en kwam in het vizier van Scott Cohen van NFL-club New York Jets, die hem in New York uitnodigde voor een paar trainingen. Daar nam Michael Husted, een oud-NFL-speler, hem onder zijn hoede.
Husted is razend enthousiast over de Noor, die naar eigen zeggen nog nooit een potje rugby heeft gespeeld. "Hij schiet net zo hoog en ver of misschien wel hoger en verder dan de meeste NFL-spelers", zegt hij tegen AP. Rugland schiet dan ook met gemak de bal 54 meter weg, het record staat op 57 meter.
De Jets hebben hem gevraagd in maart terug te komen voor een trainingskamp om verder te inventariseren of ze iets met hem kunnen – want het is maar de vraag of hij ook onder wedstrijddruk zo goed presteert.
Ook de Oakland Raiders, Green Bay Packers and Philadelphia Eagles zochten inmiddels contact met hem. De 28-jarige is nu terug in Noorwegen om verder te trainen en geld te sparen om weer naar de Verenigde Staten af te reizen. Filmpje