Het is de politie in Rotterdam gelukt tot twee keer toe dezelfde onschuldige man op te pakken voor de moord in de Augustinus basisschool vorige maand. Door een persoonsverwisseling werd de Rotterdamse muzikant John Fonseca twee maal door de politie aangehouden.
Rechercheurs meenden dat Fonseca de dader was. Dit bleek echter een fout in het onderzoek te zijn. Desalniettemin deed een arrestatieteam onlangs met getrokken wapens een inval in het huis van de Rotterdammer. De geschrokken bewoner moest de agenten duidelijk maken dat hij echt niks met de moord te maken had. Toen Fonseca een aantal dagen later met zijn auto door de stad reed, werd hij nogmaals aangehouden door de politie. Dat schrijft het AD.
Fonseca is boos op de politie maar weet ook dat het erger had kunnen aflopen: “Na de eerste aanhouding riep ik al: 'Jullie hebben de verkeerde, jullie hebben de verkeerde!' Dat bleek ook wel. Maar twee keer kan echt niet. Stel dat ik uit mijn dak was gegaan en zo'n malloot van de politie schiet je per ongeluk door je hoofd.”
De reden van de persoonsverwisseling was de registratie van een fout kenteken. In het politiedossier werd een gedeeltelijk kenteken gezet dat mogelijk van de echte dader, Jeffrey Carel Kroes, is. Het bleek echter om de auto van de muzikant te gaan. “'Na de eerste inval hadden we die informatie uit de computers moeten halen, maar dat is niet gebeurd en dat was uiteraard verkeerd”, aldus Henk van de Velde, woordvoerder van de politie. De politie erkent haar fouten en heeft excuses aangeboden. Fonesca zegt toch de politie aan te klagen.