Almere - De benedenverdieping staat inmiddels, dus kan de zoektocht naar bewoners beginnen.
Stichting 's Heerenloo bouwt aan de Therese Schwartzestraat in Tussen de Vaarten het Droomhuis, een woonzorghuis voor jongeren met een verstandelijke beperking. Het huis is uniek in zijn soort, de zorg moet zich met name gaan richten op bewoners met een islamitische achtergrond.
,,In Nederland is geen enkel ander huis voor deze groep", aldus Marrie Stoffer van 's Heerenloo. Het initiatief is tot stand gekomen met behulp van islamitische ouders. ,,Er is vooral gesproken over wat zij belangrijk vinden. In sommige culturen is het namelijk niet gebruikelijk om een gezinslid buiten het gezin op te laten groeien.
Mensen komen vaak naar Nederland voor een beter leven en dan is het in die gezinnen vaak pijnlijk en verdrietig om te constateren dat de zorg voor een kind uit handen gegeven moet worden." Daarom kregen ouders uitgebreid de kans om aan te geven wanneer zij wel bereid zijn om hun kind elders onder te brengen. Zo staan geborgenheid, hygiëne en het contact tussen mannen en vrouwen nu in een 'blauwdruk' opgenomen.
's Heerenloo wil volgend jaar september officieel van start gaan. Er is ruimte voor 24 bewoners, die ondergebracht worden in vier verschillende groepen, waarvan er twee gemixt zijn en twee apart voor mannen en vrouwen. ,,Ook is er een gebedsruimte en is er halal-eten."
Stoffer benadrukt dat het huis niet alleen voor moslims is. ,,De uitgangspunten kunnen iedereen aanspreken. Bovendien bestaat de wereld niet alleen maar uit mensen die bang zijn voor de islam."