Er is een toename geweest in extreme weersomstandigheden de afgelopen tien jaar. Hoogstwaarschijnlijk is dit een gevolg van door mensen veroorzaakte klimaatveranderingen. Dat concluderen wetenschappers van het Duitse Potsdam instituut voor klimaatonderzoek.
Door gebruik te maken van natuurkunde, statistische analyses en computersimulaties kon een verband worden gelegd tussen de klimaatveranderingen en het vaker voorkomen van extreme regenval en hittegolven. ''Het is zeer waarschijnlijk dat verscheidene van de extreme weersomstandigheden minder voor waren gekomen als mensen het klimaat niet zo verstoord hadden,'' stelt het onderzoek.
Het afgelopen decenium was het warmste decenium van op zijn minst de afgelopen duizend jaar. Het extreme weer dat hier waarschijnlijk het resultaat van was, had ernstige gevolgen en trof gebieden over de hele wereld. Als voorbeelden worden onder meer de ernstigste overstromingen in de geschiedenis van Pakistan en de warmste zomer in Rusland sinds 1500 genoemd.