Vergeet de opwarming van de aarde: de komende jaren moeten we ons opmaken voor een globale afkoeling. Volgens wetenschappers van het Pulkovo Observatorium in St. Petersburg zal de jaarlijkse temperatuur beginnen dalen omdat de zonneactiviteit afneemt.
Enkele Russische klimaatexperts geloven dat de activiteit van de zon elke 200 jaar afneemt, waardoor ze steeds minder warmte produceert. Tegen 2030 of 2040 heeft de zon een cyclus van 200 jaar afgerond. Dat zou kunnen leiden tot een daling van de gemiddelde temperatuur op aarde, met enkele graden per jaar. Gevolg: een nieuwe ‘kleine IJstijd’, of een koude periode.
De Russische experts spreken het algemeen geldende idee van ‘de opwarming van de aarde’ dus compleet tegen. Enkele wetenschappers uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten geven hen bovendien gelijk. ‘Er is geen bewijs dat de opwarming van de aarde zal aanhouden tot het einde van deze eeuw. Anderzijds zijn er wel degelijk signalen dat de aarde afkoelt en dat die trend zich de komende jaren zal verderzetten’, klinkt het. Non-believers halen dan weer aan dat het klimaat niet enkel beďnvloed wordt door de zonneactiviteit, maar ook door de aarde, de oceaan en de gletsjers.
Wie er ook gelijk heeft: veel zorgen hoeven we ons voorlopig niet te maken. De laatste kleine IJstijd vond plaats tussen 1650 en 1850, toen het gemiddeld één graad kouder was dan nu. Je zal je dus niet meteen per slee naar het werk hoeven verplaatsen.