Britse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die zijn eten en drinken verzamelt, en het afval zelf afscheidt.
De robot zorgt voor zijn eigen aandrijfkracht door zelf organische materie en water te verzamelen. Het voedsel wordt verteerd en, net zoals bij de mens, afgescheiden. De wetenschappers hopen dat deze zogenaamde ecobots autonoom kunnen helpen bij het recyclen en hergebruiken van voedseloverschotten.
“Robots die biologische brandstof verbruiken kunnen die nagenoeg overal vinden”, zegt John Greenam, microbioloog in het Bristol Robotics-laboratorium. “Overal ter wereld vind je organische massa: bladeren en grond in het bos, of zelfs menselijk afval zoals urine en fecaliën.”
In de toekomst zou men dus robottoiletten kunnen bouwen, die jouw uitwerpselen nodig hebben om te blijven werken. Hoewel het concept interessant lijkt, is het zeker een verrassende afwijking van het oude robotbedienden-idee.
“Tot dusver zijn twee zulke robots ontwikkeld, namelijk Ecobot-I en Ecobot-II”, lees je op de informatiepagina van het Ecobot-project. “Ecobot-I werd gebouwd in 2002 en at e. coli en suiker. Ecobot-II, uit 2004, gebruikte slakkenmicroben en ‘at’ dode microben en voedselafval.”
Op de website vind je meer uitleg en een filmpje over Ecobot-III, de derde versie van de autonome eetrobot. Volgens de wetenschappers tonen deze projecten “de eerste stappen in de richting van volledige autonomie.”
Het onderzoek wordt onder andere gesponsord door de Bill and Melinda Gates Foundation, en ook NASA lijkt erg geïnteresseerd in een robot die menselijk afval eet. Volgens hen is zo’n robot een ideale compagnon tijdens een reis naar Mars.