Blind-dates zijn riskant.
Blind-dates met een neef of nicht zijn nog veel erger.
IJslanders hebben een echt levensgroot probleem: de mogelijkheid dat je zomaar een relatie krijgt met een familielid.
Maar wellicht ligt de hoop voor de toekomst in een on-line database waarmee wordt geprobeerd incest tussen de eilandbewoners te voorkomen.
De Íslendinabók database heeft genealogische data van de afgelopen 1200 jaar. De website beweerd dat de dienst alle bekende familieverbanden tussen IJslanders kan achterhalen sinds de bewoners zich op het eiland vestigden.
Met een bevolking van maar 300.000 mensen lopen de IJslanders een extra verhoogd risico vergeleken met bevolkingen van grotere landen.
Elin Edda vertelde de Global Times dat een van haar vrienden een jongen echt erg leuk vond totdat ze erachter kwam dat ze dezelfde overgrootouders hadden.
Edda zegt er wel bij dat zulke 'ongelukken' alleen maar voor komen in families die het contact een beetje hebben verloren. "In mijn familie kan dit niet, ik ken immers iedereen."
Als ze een IJslander tegen komt die ze niet kent is de eerste vraag: "Hverra manna ert þú?" (Wie is jouw volk?).
Al eeuwen bepaalt de voornaam er de identiteit hetgeen vreemd overkomt op buitenlanders als ze bijvoorbeeld te maken krijgen met een telefoonboek dat uitsluitend uit voornamen bestaat.
Toegang tot de database van Íslendiabók is voorbehouden aan uitsluitend IJslandse burgers en wettelijke ingeschrevenen. De site is online sinds 1997.