Vorige week werd in India een jongetje geboren met slechts één oog in het midden van zijn hoofd en zonder neus. De kleine ‘cycloop’ stierf echter al de dag nadien. Tijdens een echografie bleek al dat de baby een waterhoofd had, maar er was de moeder absoluut niets verteld over de andere afwijking van haar kind.
“Waarschijnlijk moet hij een vorm van cyclopia gehad hebben”, aldus de gynaecoloog. De baby moest ter wereld komen met een keizersnede en hij werd na de geboorte ook meteen meegenomen. Zijn moeder kreeg niet eens de kans haar baby even te zien. "Dit is mijn derde zwangerschap, nadat ik een miskraam had gehad tijdens de eerste. Er is me gezegd dat de baby een waterhoofd had, maar niet dat hij slechts met één oog en geen neus zou geboren worden”, reageerde ze.
Een cycloop is een figuur uit de Griekse mythologie van wie de beide ogen versmolten zijn. De aandoening van dit jongetje zou één keer op de 100,000 voorkomen. In 2006 is in India al een meisje geboren met een oog en zij overleefde het. Haar ouders namen haar toen ook mee naar huis, maar het is niet bekend of ze nog in leven is.