Het Duitse Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe buigt zich vanaf dinsdag over de toelaatbaarheid van een achternaam, die door een huwelijk driedubbel wordt.

Tandarts Rosemarie Thalheim en advocaat Hans Peter Kunz-Hallstein willen na hun huwelijk Thalheim-Kunz-Hallstein heten, maar de huidige wet staat dat niet toe. Thalheim en Kunz-Hallstein hebben allebei kinderen uit een eerder huwelijk.

Zij willen de verbondenheid met hun kinderen benadrukken door hun oorspronkelijke naam in het geheel te behouden. Daarnaast willen zij de band in het nieuwe huwelijk tot uitdrukking brengen door ook dezelfde achternaam te dragen, zo meldt Bild, de grootste Duitse krant, maandag.

Doordat onmogelijk te maken, schendt de staat de grondwettelijk vastgelegde bescherming van huwelijk en gezin, aldus het stel. Ook wijzen zij op de naamsbekendheid van de tandartsenpraktijk en het advocatenkantoor.

Zij vrezen voor het verlies van het bij de klanten verworven vertrouwen. Daardoor zien zij zich beperkt in hun grondwettelijk vastgelegde vrijheid van beroepsuitoefening.