Het woord 'meisjesnaam' op formulieren brengt getrouwde homo's in een lastig pakket. Dat ondervond ook een ambtenaar, die geregeld gênante situaties meemaakte als een getrouwde man aan zijn loket stond die op een formulier zijn meisjesnaam moest invullen. De ambtenaar vroeg de Nederlandse Taalunie een nieuw woord te verzinnen. De unie kwam met 'geboortenaam'.
Normaliter verzint de Nederlandse Taalunie geen woorden; deze ontstaan doorgaans in het dagelijks gebruik. In dit geval kreeg de Taalunie echter het nadrukkelijke verzoek om een woord in het leven te roepen dat een sekseneutraal alternatief vormt voor het woord meisjesnaam. De taaladviseurs bogen zich over de kwestie en kwamen met het woord 'geboortenaam' op de proppen. Ze bedachten ook een voorbeeldzin: 'Bij hun huwelijk heeft Roel de familienaam van Mathias aangenomen. Zijn geboortenaam gebruikt hij zelden.'
De Nederlandse Taalunie acht de kans vrij groot dat het neologisme wordt opgenomen in het Groene Boekje. Het woord duikt op enkele documenten inmiddels al op.