De Groningse burgemeester Koen Schuiling heeft op sociale media de lachers op zijn hand gekregen vanwege zijn droogkomische nieuwjaarsfilmpje. Uitgedost met grote oorwarmers en drinkend uit een 'dromer-mok' blikt de burgemeester terug op het 'geweldige jaar'. Ook roept hij op om je vooral aan de regels te houden. Hij krijgt veel waardering.

"Het was enorm genieten afgelopen jaar", begint de burgemeester het filmpje met komische toon. We zien de 61-jarige burgervader met oorwarmers op in de tuin achter z'n iPad aan het werk. "Lekker thuiswerken en online vergaderen in de tuin. En dan krijgen we ook nog een extra speciale jaarwisseling", zegt hij.

Inmiddels is de video al meer dan 200.000 keer bekeken. De reacties zijn veelal lovend. "Geef mij zo'n burgemeester", schrijven Twitteraars.

"De burgemeester is sinds de coronacrisis begon dit soort filmpjes gaan maken. Hij vindt het leuk om te doen en het is een goede manier om met je inwoners te communiceren", zegt zijn woordvoerder Natascha van 't Hooft.

"Dat is begonnen toen hij vragen van kinderen over corona is gaan beantwoorden. We hebben een speciale afdeling die de filmpjes draait en monteert. Maar de burgemeester verzint het vooral zelf. Hij vindt het ook heel leuk om te doen. En het werkt."

In het gemeentehuis loopt de burgemeester niet met oorwarmers, verzekert zijn woordvoerder. "Maar hij is wel heel grappig. Heel rustig en nuchter, erg fijn om mee te werken."

Dat hij een hit is, vindt hij niet zo belangrijk. "Natuurlijk is het hartstikke leuk dat het filmpje zo goed aanslaat. Maar de burgemeester hoopt vooral dat mensen zich ook echt aan de regels gaan houden. De boodschap van het filmpje spreekt voor zich."