WEESP - Ze had zich haar honderdste verjaardag zeker anders voorgesteld, maar door de coronacrisis moest ze er maar het beste van maken. Mevrouw Heijnis uit Weesp werd vrijdag honderd jaar, maar sinds vorige week is het verzorgingshuis op slot en mag er zelfs helemaal niemand op bezoek komen. De familie verzon een list.

Een deel van de familie verzamelde zich vandaag bij verzorgingshuis Oversingel om de jarige job toe te zingen. Haar balkon was niet moeilijk te vinden want de ballonnen wapperden vrolijk in de wind. Als de familie beneden klaar staat gaat de deur op een kier en even later schittert mevrouw Heijnis in een balkonscène met koninklijke allure.

Alsof het dagelijks werk is, wuift ze zwierig naar haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen die hun repertoire aan verjaardagsliederen uit volle borst zingen. Niemand denkt even aan een coronavirus maar houdt wel gepaste afstand. Een gesprek is lastig maar daar is de telefoon voor.

De directie van verzorgingshuis Oversingel is blij dat de familie deze creatieve oplossing bedacht heeft. "Het is heel belangrijk dat de bewoners contact houden met de buitenwereld", zo stelt Marjolein Br√ľning van de zorginstelling. "Het zorgcentrum is op slot maar deze maatregel is absoluut noodzakelijk."

"Het is uitstel, maar geen afstel", zegt schoonzoon Luc Cornelissen monter. "Ze is de allerleukste schoonmoeder die je je kunt voorstellen, en straks gaan we alsnog feest vieren."

Tot die tijd moet de familie het doen met een zelfgemaakt boekje met herinneringen aan de afgelopen 100 jaar van mevrouw Heijnis.