Wie in de erewacht wil staan tijdens de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in Den Haag, mag niet al te dik worden. Daarvoor waarschuwt de vereniging Erepeloton Waalsdorp de tachtig leden.

In de notulen van de ledenvergadering staat het volgende: 'Een aantal leden van de erewacht begint een fors postuur te krijgen, althans voor deze functie. Er komen geregeld vervelende opmerkingen en klachten over binnen. Om dit te voorkomen, zullen we mensen met een te fors postuur een andere taak moeten geven.'

De regel zorgt voor ophef binnen de erewacht. In ieder geval een van de te dikke vrijwilligers laat aan RTL Nieuws weten laaiend te zijn, maar de organisatie laat weten dat de regel in de notulen niet zo letterlijk bedoeld is. De man is ook zeker niet geweigerd.

Volgens bestuurslid Wendy Broers moeten die woorden echter anders worden geďnterpreteerd: ze zijn volgens haar een waarschuwing: "Kijk uit dat je niet te dik wordt, anders pas je niet meer in de overalls’’. Broer ontkent dat iemand vanwege diens postuur ooit een plek in de erewacht is ontzegd. "Maar als ze niet in de overalls passen, kunnen ze niet in de erewacht staan."

De opmerkingen en klachten komen van de leden zelf, zegt Broer. "Het is niet respectvol als de knopen er bijna afspringen. En we willen de mensen zelf ook beschermen."