Een verborgen camera heeft in een revalidatiecentrum in de Amerikaanse staat Georgia vastgelegd hoe de bejaarde oorlogsveteraan James Dempsey (89) aan zijn lot wordt overgelaten en twee uur later overlijdt. De beelden lekten deze week uit.

De oorspronkelijke video is opgenomen in februari 2014. Tot zes maal toe roept de 89-jarige James Dempsey tevergeefs om hulp. Hij kan amper ademen. Verpleegkundigen vertikken het om langs te gaan bij de veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Pas om half zeven ’s ochtends, twee uur na zijn eerste oproep, komen drie van hen poolshoogte nemen.

Op de beelden is te zien hoe ze in een lachbui uitbarsten wanneer het zuurstofapparaat eerst dienst weigert. Een van hen lacht zo hard dat de verpleegkundige zich aan het bed moet vasthouden om steun te hebben. De bejaarde man heeft dan al het bewustzijn verloren. Hartreanimatie wordt opgestart, maar niet volledig doorgezet en een medisch urgentieteam wordt pas een uur later door de verpleegkundigen opgeroepen. Ze kunnen enkel het overlijden vaststellen.

De zoon van Dempsey had in 2014, toen hij zijn vader bij zijn nieuwe verpleeghuis binnenbracht, al een slecht voorgevoel. Hij vermoedde dat de verzorging er drastisch tekortschoot en plaatste een verborgen camera op de kamer, met medeweten van zijn vader.

De nabestaanden sleepten na het overlijden het Northeast Atlanta Health and Rehabilitation Center voor de rechter. Daarbij werd de video als bewijs ingebracht. Het kwam in 2015 tot een proces waar de hoofdverpleegkundige kwam getuigen, de beelden bekeek en verklaarde dat ze meteen reanimatie startte. Iets wat niet strookt met de beelden. Na zes keer duwen op het lichaam van Demspey stopte ze met de reanimatie.

De familie en de directie van het revalidatiecentrum bereikten een schikking. Op het proces werd dan ook met geen woord gerept over de beelden van de verborgen camera.
Pas toen de journalisten de beelden aan de bevoegde overheidsinstantie voorlegden, verloren de drie bewuste verpleegsters hun vergunning om nog als zorgkundige te werken.
Filmpje