Tientallen IsraŽlische parlementsleden en hun assistenten hebben woensdag bij het parlementsgebouw in Jeruzalem gedemonstreerd tegen een regel over roklengte. De afgelopen weken werd verschillende vrouwen die in de Knesset werken de toegang geweigerd omdat hun rok of jurk te kort zou zijn.

Zoals op verschillende overheidsplekken in IsraŽl geldt in het parlement een kledingcode: sandalen en naveltruitjes zijn onder meer verboden, evenals 'te korte rokken'. Maar wat 'te kort' precies betekent, leidt tot hevige discussies in het land waar mensen zich gewoonlijk heel casual kleden. Een woordvoerder van de demonstranten zegt dat rokjes blijkbaar niet verder dan vijf centimeter boven de knie mogen komen. Minstens vijftien demonstrerende vrouwen mochten daarom woensdag het gebouw niet in.

Een mannelijke parlementariŽr trok uit medeleven zijn overhemd uit waardoor hij in zijn hemd stond en hij waarschuwde dat, als het zo doorgaat, alle vrouwen in boerka moeten verschijnen. Een ander, Ilan Gilon, zei tegen persbureau AP: 'Dit is geen parlement in Iran.' Volgens de IsraŽlische krant Ha'aretz is na de demonstratie besloten niemand in een korte rok tegen te houden tot er overeenstemming is over de precieze regels.
Foto