Een zeer zeldzame Chinese keizerlijke stempel uit de achttiende eeuw bracht bij een veiling in Parijs woensdag een recordbedrag van 21 miljoen euro op. Bieders ter plekke en aan de telefoon vielen over elkaar heen om het stenen stukje geschiedenis te bemachtigen. Uiteindelijk bracht de stempel ruim twintig keer meer op dan verwacht.

De gelukkige koper is een anonieme verzamelaar uit China, maakte veilinghuis Drouot bekend. Het vorige recordbedrag voor een soortgelijke stempel was 14 miljoen euro.

De stempel, zo groot als een handpalm, werd gebruikt om schilderijen te ondertekenen die de vermaarde oud-keizer Qianlong maakte. Hij was een van de langst zittende keizers van China.

De Qing-dynastie bereikte tijdens zijn 60 jaar keizerschap (1735-1796) qua macht en rijkdom zijn onbetwiste hoogtepunt. Zo werd het keizerrijk flink uitgebreid en steeg het aantal inwoners naar ruim 400 miljoen.

De kostbare stempel, gemaakt van rood- en beigekleurig zeepsteen, is versierd met negen draken. Zij zijn het symbool van de ultieme mannelijke en keizerlijke macht. Aan de stempelzijde staat volgens het veilinghuis de tekst de verfkwast van keizer Qianlong.

De keizer zou bekend hebben gestaan om de talloze stempels die hij liet maken. Van de 1.800 exemplaren zijn er door de jaren heen 700 verdwenen. In het Palace Museum in de Verboden Stad in Peking zijn 1.000 stuks te bewonderen.

Het nu geveilde exemplaar kwam in de negentiende eeuw in handen van een Franse marine-arts, die vaak naar China afreisde. De stempel is sindsdien altijd in zijn familie gebleven. De familie heeft nog niet gereageerd op de grote opbrengst.
Foto