hr
jaargang -23 - laatste artikel 3-5 18:00 - 74487 artikelen - nu online 26 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


moppen en spelletjes - moppen en spelletjes - moppen en spelletjes


1 2 3 4 ...8 9 10 [11] 12 13 14 . 25 26 27 28

Steel een woord

02-09-14 13:01:59
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Het is een goede manier om het een en ander te weten te komen.8)

02-09-14 13:07:11
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
en een manier om dit topic interessanter te maken.. bovendien zijn er maar 2 leden die hier meedoen (afgezien van af en toe een verdwaalde bezoeker), dus die mogen de regels bepalen :ja

02-09-14 13:26:03
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
@allone: indeed :D

Een verdwaalde planeet wordt ook weel een solitaire of weesplaneet genoemd, dit is een object met de massa van een planeet die niet door de zwaartekracht gebonden is aan een ster. Het kan zijn dat de solitaire planeet een planeet was die uit het stelsel is gestoten, of dat de solitaire planeet nooit gebonden is geweest aan een ster. Ongeacht de oorsprong van het object vinden astronomen dat de definitie van het begrip planeet uit moet gaan van de huidige staat van observatie en niet de oorsprong van het object. Schattingen van het aantal solitaire planeten in de Melkweg lopen uiteen van 2 tot 100.000 keer het aantal aanwezige sterren, wat neer komt op een aantal van tussen de 4 × 109 en 200 × 1012 solitaire planeten.

02-09-14 13:36:30
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
De Wallen of de walletjes, ook bekend onder de postcode 1012, is in de volksmond de naam voor een aantal straten in het oudste deel van Amsterdam, in Amsterdam-Centrum. Met de Wallen wordt meestal het gebied tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk bedoeld.
De Wallen zijn vermoedelijk de bekendste hoerenbuurt van de Westerse wereld. Er wordt veel raamprostitutie bedreven. De buurt wordt in het Engels aangeduid met Red Light District, vanwege de rode lampjes die traditioneel voor de kamertjes van de prostituees branden.
Vóór 1385 werd Amsterdam in het westen afgeschermd met een gracht (nu Nieuwezijds Voorburgwal) met daarbuiten een aarden wal met palissade, en in het oosten hetzelfde (nu Oudezijds Voorburgwal). Omstreeks 1385 werden daarbuiten nieuwe grachten met wallen aangelegd: Nieuwezijds Achterburgwal (nu Spuistraat) in het westen en Oudezijds Achterburgwal in het oosten. Zo ontstond het gebied dat we nu als de Wallen kennen.

De Wallen liggen in het oudste deel van Amsterdam. De Oude Kerk, het oudste nog bestaande gebouw van de stad, en de Warmoesstraat dateren van de 13e eeuw.
Tot 1578 werd het gebied Oudezijde gekenmerkt door vele kloosters. Na de Alteratie kregen de kloosters van het nieuwe, overwegend calvinistische stadsbestuur andere bestemmingen zoals weeshuis of tuchthuis..

02-09-14 23:24:14
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Offtopic:
@allone: deze had ik maar niet op m'n werk opgezocht:), staat namelijk een beetje raar als ik "prostitutie" aan het googelen ben :D
Rood licht wordt vaak in de prostitutie gebruikt, hierdoor ziet je huid er egaler, mooier en gezonder uit. Omdat huid ook ietwat rood/rozig is, zijn oneffenheden (pukkels, littekens, etc.) minder goed of helemaal niet te zien in rood licht. Een egale huid ziet er aantrekkelijker uit dan een pukkelige of beschadigde huid. Ook een ietwat rode huid suggereert betere doorbloeding en een gezonder leven (denk maar aan een extreem witte huid waarvan mensen al snel roepen "goh, wat zie je bleekjes"). Als je blauw/paars licht gebruik dan lijkt je huid ook roder van kleur en daardoor gezonder. Prostituees maken dankbaar gebruik van dit effect van rood licht.

De slager gebruikt deze truc ook. Hij legt groene nep bladeren tussen de verschillende schalen vlees om het vlees zelf roder te laten lijken en daardoor gezonder/lekkerder.

03-09-14 08:23:50
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
@RNoodles: haha  ;) wel weer leuk weetje :ja
Esdoorn is een bladverliezende loofboom, soms ook een struik. Hij valt vooral op door zijn vlammende herfsttooi.

In de volksgeneeskunde is de esdoorn bekend om zijn koelend effect bij ontstekingen. Hildegard van Bingen ( Middeleeuwse kruidkundige) schreef: "De esdoorn is koud en droog. Tegen koorts helpt een bad in water waarin takken van des esdoorn samen met de bladeren gekookt zijn, en door daarna uit de schors geperst sap te drinken."

Wichelroedes werden vroeger vaak van esdoornhout gemaakt.

Men geloofde dat de esdoorn bescherming bood tegen heksen. Daarom werden in verschillende delen van Duitsland huizen met esdoorntakken versierd. Zij zouden ook blikseminslag voorkomen. Tevens legde men esdoorntakken rond velden om mollen te verdrijven. In de Elzas probeerde men ermee vleermuizen op afstand te houden.

Het beroemde Trojaanse Paard was van esdoornhout getimmerd.

In Beieren geloofde men dat grote esdoornbladeren een goede oogst voorspelden. Door wijn over esdoornwortels te gieten, zou een wens in vervulling gaan.

Volgens een Indiaanse legende zag het stamhoofd Glooskap van de Wawaniki-Indianen dat de mensen van zijn stam onder esdoorns lagen en de siroop in hun monden lieten druppelen. Zij hadden geen zin meer om te werken en dat kon hij niet tolereren. Hij goot water over de bomen, waardoor de zoetigheid van de siroop verminderde. Van nu af aan moesten de Wawaniki-Indianen hun siroop moeizaam verzamelen en de siroop door koken zelf vervaardigen.

03-09-14 12:34:12
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Offtopic:
@allone: de Esdoorn heeft een aardige geschiedenis zo te zien, dit woord hoef ik niet meer te stelen.
Bliksem is gevaarlijk. Het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken, zeker wanneer het onweer dicht bij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan 10 seconden bedraagt. Het gevaar om persoonlijk door de bliksem getroffen te worden is relatief gering, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Gemiddeld worden in Nederland vijf mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen. Vroeger lag dit aantal nog veel hoger: er werden honderd jaar geleden gemiddeld zo'n 20 mensen per jaar dodelijk getroffen in Nederland.
-bron-

03-09-14 12:37:52
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
De helft van de pasgeboren meisjesbaby's wordt naar verwachting honderd jaar of ouder.
Hetzelfde geldt voor één op de drie pasgeboren jongens.
Nu is zo'n leeftijd nog behoorlijk zeldzaam: van de mensen die honderd jaar geleden zijn geboren, is momenteel minder dan 1 procent nog in leven. Het NIDI denkt dat pasgeboren meisjes gemiddeld 96 jaar oud worden, en jongetjes gemiddeld 92 jaar.

toen mijn nichtje klein was, zei ze met stelligheid dat ze 100 zou worden.. ben benieuwd  ;)

03-09-14 12:47:02
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Quote:
toen mijn nichtje klein was, zei ze met stelligheid dat ze 100 zou worden.. ben benieuwd  ;)
Dan moet je zelf ook aardig oud worden, maar mensen worden ook steeds ouder:jeej


Normaal gesproken worden in Azië net iets meer jongens dan meisjes geboren. Maar deze zogenoemde sekseratio is door de Japanse aardbeving van maart 2011 flink in de war geschopt. In de gebieden het dichtst bij het epicentrum van de beving zagen namelijk opvallend meer meisjes dan jongens het levenslicht. Dat stellen Ralph Catalano van de University of California in Berkeley en collega’s na het bekijken van de geboorteregisters van ziekenhuizen tussen 2006 en eind 2011.
Het is niet de eerste keer dat meisjes de overhand hebben. Er werden ook al minder jongens geboren na de beurscrash van 2008. Volgens de onderzoekers heeft het fenomeen te maken met evolutie. Jongens worden vaker te vroeg geboren en kennen vaker problemen door een te laag geboortegewicht dan meisjes. Daarom is het in crisistijd voor moeders voordeliger om een meisje te krijgen.
Maar dan is het de vraag: leidt de stress tot meer miskramen van jongens of vindt er al een selectie plaats bij de bevruchting? Volgens Catalano lijken beide processen een rol te spelen. In geval van stress produceert een zwakke mannelijke foetus minder hormonen, die hem anders beschermen tegen een aanval van moeders afweersysteem. Daardoor is er meer kans op de miskraam. Ook produceren de potentiële vaders tijdens hoge mate van stress minder testosteron, wat de kwaliteit en het aantal van de spermacellen met het sekschromosoom Y, die voor een jongetje zorgen, vermindert.
De studie is gepubliceerd in de American Journal of Human Biology.
-bron-

Laatste edit 03-09-2014 12:47

03-09-14 12:53:04
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
Een man lijkt zelf invloed te kunnen uitoefenen op de hoeveelheid testosteron in zijn lichaam. Zo heeft het actief zijn een positief effect, dat geldt voor seksueel actief zijn, sportief zijn en het doen van bezigheden waardoor de man het gevoel heeft nuttig bezig te zijn. Wat sport betreft geldt dat vooral voor krachttrainingen, terwijl duursporten juist het tegenovergestelde effect hebben. Ook voldoende slaap heeft een positief invloed, evenals vitamine B.

Teveel vetweefsel en regelmatig alcoholgebruik doet juist de hoeveelheid testosteron weer geen goed.

Er zijn meer dingen die invloed zouden hebben op de hormoonspiegel, maar in hoeverre dit is aangetoond is de vraag. Zo zou drop een negatief effect hebben, ginseng en zon een positief effect, evenals een stofje genaamd DIM, of diindolymethane. Dat is een voedingsstofje dat vooral in broccoli, bloemkool en spuitjes gevonden wordt.

@RNoodles: hihi, dat klopt, ik ben 40 jaar ouder dan zij, dus zal nooit te weten komen, of het klopt

03-09-14 19:30:48
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Quote:
spuitjes
Net het woord dat ik wil stelen is verkeerd geschreven:P maar ik steel hem toch zoals hij bedoeld is


Een spruitje is van nature een beetje bitter. Dit is een smaak waar volwassenen minder moeite mee hebben dan veel kinderen. Als baby ben je geprogrammeerd om de zoetige smaak van moedermelk lekker te vinden, daarna moet je langzaam wennen aan allemaal nieuwe smaken.

Hoe meer verschillende smaakjes je lust, hoe meer verschillende dingen je kan eten. Dat is gemakkelijk én gezond. Bitter blijkt het lastigst om aan te wennen. Er zijn wetenschappers die denken dat dit komt omdat kinderen bij bitter aan gif denken, maar dit is helemaal niet zeker. Spruitjes zijn zeker niet giftig, maar juist supergezond vanwege de vitamines en allerlei andere gezonde stofjes
-bron-

Laatste edit 03-09-2014 19:31

03-09-14 19:48:54
De Paus
Oudgediende


WMRindex: 13.495
OTindex: 19.470
S
Bitter is een Duitse, later Oostenrijkse autofabrikant, die in de jaren zeventig furore maakte met sportwagens voorzien van Opeltechniek. Geldproblemen zorgden ervoor dat deze mini-fabrikant in 1986 de deuren moest sluiten. In 1974 startte de productie van de 'Bitter Diplomat CD', een reiswagen, die tot en met 1980 in productie zou blijven. De aankoopprijs in Nederland van dit koetswerk was eind jaren 70 ca. 101.000 gulden. Toenmalig importeur was de firma Te Riet te Winterswijk. In totaal werden er 395 stuks van dit model verkocht. Het model deed sterk aan de Maserati Ghibli denken, waardoor het koetswerk Italiaans aandeed. Opvallend detail was de grote, glazen achterruit. Oorspronkelijk was het een model dat door Opel was ontworpen als Diplomat Coupé, echter dit werd niet doorgezet. Bitter heeft daarna toestemming gekregen het model op basis van de Opel Diplomat te produceren. Het ingekorte onderstel, de aandrijving en motor waren van de Diplomat. Carrosseriebouwer Baur werd ingeroepen het koetswerk aan te passen naar het onderstel van de Diplomat. De wagen werd aangedreven door een 5,4 liter V8 met 230 pk die ook terug te vinden was in de Opel Diplomat en de Chevrolet Corvette. De opgegeven topsnelheid van dit model was ca. 210 km/h. Bijzonderheid: een aantal spelers van Bayern München reed destijds dit model Bitter.
afbeelding
afbeelding
Zijn opvolger de 'SC coupé' werd in 1979 gepresenteerd, maar het duurde tot december 1980 voordat een eerste exemplaar werd afgeleverd aan de klant. In Nederland kostte dit voertuig in 1980 128.000 gulden, vergelijkbaar met de aankoopprijs van een Ferrari 308. Het ontwerp van de SC kwam van de hand van Giovanni Michelotti. Ook bij dit model kwam de inspiratie van een Italiaanse exoot. Hier betrof het de Ferrari 400/412 waar de grove lijnen min of meer overgenomen werden. Het onderstel leende de SC van de Opel Senator. Ook de sterke 6-cilinder motor werd geleend van deze Duitse alleskunner. Later, in 1984, verscheen er nog een krachtige 3,9 liter variant met aangepaste nokkenas. Totale productie van de SC kwam op zo'n 485 stuks, 451 coupémodellen waarvan 239 voorzien waren met de 3,0 liter motor, 4 sedans plus een dertigtal cabrioletuitvoeringen van dit model. Bijzonderheid: in 1980 werd de Bitter SC als pacecar gebruikt bij de Formule 1 Grand Prix van Monaco.
Pas in 2005 wist de oorspronkelijke oprichter Erich Bitter weer voldoende financiële middelen te vergaren om een doorstart te maken. Eind 2005 werd het eerste en enige voertuig van het model Bitter CD II afgeleverd. In 2007 werd een nieuw model, de Vero, gepresenteerd, ditmaal op basis van een Holden. Dit betrof een vierdeursmodel waarvan geen coupé verkrijgbaar was. De prijsstelling in Duitsland is 121.000 euro, geschatte prijs in Nederland ca. 180.000 euro.

04-09-14 10:06:47
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
De Vrijstaat Bayern is qua oppervlak de grootste deelstaat gelegen in het zuidoosten van de Bondsrepubliek Duitsland. De hoofdstad van Beieren is München. Het huidige Beieren is ontstaan uit het historische hertogdom Beieren, dat deel uitmaakte van de Beierse Kreits.
Keurvorst Maximiliaan IV Jozef nam op 1 januari 1806 de titel aan van koning van Beieren en werd gekroond als Maximiliaan I van Beieren.
De twee grootste rivieren door Beieren zijn de Donau en de Main. De Beierse Alpen grenzen aan Oostenrijk en vormen de hoogste bergen van Duitsland; met 2.962 meter is de Zugspitze de hoogste top.

Laatste edit 04-09-2014 10:07

04-09-14 21:44:10
De Paus
Oudgediende


WMRindex: 13.495
OTindex: 19.470
S
Jozef (Hebreeuws: יוֹסֵף, Yosef; Grieks: Ἰωσήφ) (bijgenaamd de Timmerman) was volgens de Bijbel de pleegvader van Jezus Christus. Hij was ten tijde van Jezus' geboorte met Maria verloofd, maar had nog geen gemeenschap met haar gehad. Jozef wordt in Matteüs genoemd als zoon van een verder onbekende Jakob.
In het boek Lucas 1:26-38 wordt verteld dat de aartsengel Gabriël aan Maria berichtte dat zij een zoon ter wereld ging brengen zonder gemeenschap met een man gehad te hebben.
In de Bijbel wordt verteld dat Jozef een afstammeling was van koning David. Hij was timmerman van beroep. De laatste keer dat hij wordt genoemd in de Bijbel is als Jezus 12 jaar oud is. Tijdens Jezus' openbare optreden wordt hij niet genoemd en men veronderstelt dat hij toen al overleden was. Maria leefde nog toen Jezus werd gekruisigd. Dit was zo rond 30 jaar na de geboorte van Jezus.
In Matteüs 1 staat een stamlijn van Abraham en koning David naar Jozef, de pleegvader van Jezus. In Lucas 3:23-28 staat een andere stamlijn, die kan worden uitgelegd als het voorgeslacht van Maria, terwijl anderen het verschil verklaren met een leviraatshuwelijk.
Het feest van Sint-Jozef wordt gevierd op 19 maart (Jozef als bruidegom van de Heilige Maagd Maria) en sinds 1955 op 1 mei (Jozef als arbeider).

04-09-14 23:25:37
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Het leviraatshuwelijk, zwagerhuwelijk of kortweg leviraat is de samenlevingsvorm van een man met de weduwe van een overleden broer, wanneer uit dat huwelijk geen kinderen zijn geboren. Het woord komt van het Latijnse "levir" wat "echtgenoot's broer" betekent. In religieuze of culturele context spreekt men soms van een leviraatsplicht om weer te geven dat de man slechts een zeer beperkte of geheel geen keuze heeft. Het eerste kind wordt dan geacht een kind van de overleden broer te zijn. Op deze wijze zorgt men ervoor dat de nalatenschap van de broer niet verloren gaat. Tevens wordt met deze samenlevingsvorm de oude dag van de kinderloze weduwe verzekerd, waar kinderen belangrijk zijn voor verzorging op hoge leeftijd. Deze gewoonte leefde dan ook bij het joodse nomadenvolk uit het Oude Testament.
-bron-

05-09-14 06:58:20
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
Wie Mongolië bezoekt, doet dit voornamelijk omwille van twee redenen: de ongerepte en adembenemende natuur en het eeuwenoude, authentieke nomadenleven.
De Mongoolse bevolking leeft nog steeds grotendeels zoals ze al eeuwen geleefd heeft. Velen van hen zijn nog steeds nomaden en trekken van regio tot regio, naar gelang de behoeftes van hun kuddes of naar gelang het seizoen. De ger (yurt in het Russisch) speelt hierbij een belangrijke rol. De ger is een ronde, vilten nomadentent die gebruikt wordt als mobiele woonplaats. Binnen het uur kan een Mongoolse familie haar ger afbreken en opnieuw opbouwen. Dit laat hen toe om heel beweeglijk te blijven en in te spelen op de noden van het moment en van het seizoen. Soms wordt een ger zelfs op zijn geheel verplaatst, hierbij gebruik makend van grote karren met houten, volle wielen waarop de ger gebouwd wordt.

Laatste edit 05-09-2014 06:58

05-09-14 16:30:10
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
De Grote Muur (die in het Chinees eigenlijk de Lange Muur wordt genoemd) is niet alleen China's nationale trots maar ook die van Mongolië. Het duizenden kilometers lange bouwwerk zou eigenlijk de Grote Mongoolse Muur moeten heten, volgens de Mongolen. Want is het niet juist het volk waartegen het opgericht werd dat alle eer toekomt? Al in de 2e eeuw v. Chr. begon de eerste keizer van China met de bouw van muren om het land tegen plunderende nomaden uit het noorden te beschermen. Het grootste deel daarvan bestaat uit aarden wallen, die in China's noordelijke provincies liggen. Een aantal bevindt zich net over de grens in Mongolië. De herders in de Gobi-woestijn noemen het de Muur van Genghis. Worden de aarden en vervallen stenen gedeelten van de muur in China afgebroken ten behoeve van huizenbouw en landbouwgrond, in Mongolië zal niemand het in zijn hoofd halen de Muur van Genghis af te breken of een schep in de aarden wallen te steken.
-bron-

06-09-14 00:16:56
De Paus
Oudgediende


WMRindex: 13.495
OTindex: 19.470
S
Altijd al eens willen weten hoe het is om achter de ramen te staan op de Wallen? De hoerenbuurt in Amsterdam stelt zondag haar deuren open.
Bezoekers kunnen onder meer een wandeling maken met een voormalig wijkagent, een workshop paaldansen volgen, koken met cannabis in het Cannabis College of een kijkje nemen in een echte peeskamer, meldt Het Parool.
Een kijkje in het leven van prostituees is op initiatief van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) dat twintig jaar bestaat.
'Gaat niet goed met de buurt'
Volgens Mariska Majoor van het PIC is het tijd dat de Wallen weer eens in het zonnetje worden gezet. "Het gaat eigenlijk niet zo goed met de buurt, die wordt overspoeld met toeristen." Ze vindt dat meer Nederlanders de rosse wijk moeten leren kennen. "Naast de seksindustrie zijn er ook zo veel andere leuke dingen te bezoeken."
Naast de wandelingen kunnen bezoekers previews van shows in het sekstheater Casa Rosso bijwonen. Ook kunnen belangstellenden in het opvanghuis van het Leger des Heils zien hoe het er daar aan toegaat. Maar dat is nog niets alles: in de Condomerie zijn er workshops condomologie. Daarnaast geeft een dame een erotische stripteaseact bij de Peepshow.
Proef zaterdag het leven in de rosse buurt vanaf 10.30 uur tot 17.30 uur.
Oorspronkelijk artikel

06-09-14 06:08:38
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
Lelijk is afgeleid van leed, zoals kwalijk van kwaad. Dat wil zeggen dat er oudtijds tussenvormen waren die ledelijk en kwadelijk luidden. Lelijk is dus: wat leed veroorzaakt. Tegenwoordig beschouwen wij lelijk als het tegenovergestelde van mooi, maar er zijn talrijke gevallen waaruit blijkt dat de oude betekenis nog op een of andere wijze doorwerkt. Wij zeggen: hij is lelijk gevallen en heeft zich lelijk bezeerd. In zulke zinnen vatten wij lelijk op als een bijwoord van graad in de betekenis: erg, maar eigenlijk betekent lelijk hier nog: pijnlijk. In de zin: hij heeft het lelijk te pakken kan men nog twijfelen, maar in: hij heeft zich lelijk vergist, is die twijfel buitengesloten. Daar betekent lelijk kortweg erg en niets anders.

06-09-14 23:52:18
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Offtopic:
@allone: dat is een mooi taalweetje, ik had nooit dit verband achter deze woorden gezocht
“Genegeerd of verstoten worden is een onzichtbare vorm van pesten die geen zichtbare blauwe plekken achterlaat en daarom vaak wordt onderschat.” Uit breinonderzoek blijkt echter dat pesten – actief of passief – zijn sporen achterlaat in de hersenen.
Als iemand wordt buitengesloten wordt de dorsale anterieure cingulate cortex in het brein actief, beweert Williams (psycholoog van de Purdue Universiteit in Indiana (VS)). Dit gebiedje in de hersenen wordt ook geprikkeld als we fysieke pijn ervaren. Een sociaal ‘letsel’ doet dus net zoveel pijn als een lichamelijk letsel.
-bron-

07-09-14 03:28:23
nietmeer
Het woord universiteit is afgeleid van het Latijnse universitas magistrorum et scholarium, wat ongeveer "gemeenschap van onderwijzers en academici" betekent. De universiteiten, zoals we die vandaag de dag kennen, hebben hun oorsprong in de Middeleeuwen en waren de onafhankelijke opvolger van de kathedraalscholen. De universiteit van Bologna was de eerste Europese universiteit en werd opgericht in 1088 in de Italiaanse stad Bologna. De universiteiten kunnen worden gezien als een van de factoren waarom de Middeleeuwen in Europa succesvol verliepen ondanks alle aanvallen van buitenaf. Was Noord en West Europa aan het begin van de Middeleeuwen een achtergebleven gebied, aan het einde van de Middeleeuwen was ze klaar voor werelddominantie.

Offtopic:
Rnoodles & Allone, ik heb eigenlijk nu pas dit forum 'ontdekt'.. Ik vind 't geweldig interessant :ja Mijn complimenten aan jullie beiden, jullie hebben 'm uitstekend aangeslingerd, ik ga voortaan proberen ook wat bijdragen te leveren.. Erg leuk! ok
.

Laatste edit 07-09-2014 03:30

07-09-14 07:58:15
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
Er zijn enkele landen waarvan de onafhankelijkheid op internationaal niveau niet of amper wordt erkend. Een voorbeeld is de Turkse Republiek van Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Staten die door geen enkele andere staat erkend worden, zijn bijvoorbeeld Somaliland en Nagorno-Karabach.

Soms wenst een staat onafhankelijkheid te verkrijgen door middel van een onafhankelijkheidsverklaring. De oudst bewaard gebleven onafhankelijkheidsverklaring is die van Schotland, de Declaration of Arbroath.
afbeelding
De declaration of Arbroath is een brief die op 6 april 1320 door Schotse edelen verstuurd werd naar Paus Johannes XXII. Deze brief wordt tegenwoordig beschouwd als de Schotse onafhankelijkheidsverklaring. (Uit de brief blijkt dat de Schotten hun koning niet vanzelfsprekend volgden. Er is sprake van een koning die regeert met instemming van het volk, een soort van gekozen koning.)

De meest recente onafhankelijkheidsverklaring is die van de Republiek van Abchazië

SamuiAxe: ok
@RNoodles: ik heb taalweetjes altijd heel interessant gevonden, heb wat met woorden  ;)


Laatste edit 07-09-2014 08:08

07-09-14 08:08:57
nietmeer
Somaliland is een de facto onafhankelijk land op het territorium van Somalië en volgt de grenzen van het vroegere Brits-Somaliland. Bij Somaliës onafhankelijkheid in 1960 werd dit gebied samengevoegd met het voormalige Italiaans-Somaliland tot het in 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep.

Somaliland ligt in de Hoorn van Afrika en grenst aan Djibouti, Ethiopië en het eveneens op het territorium van Somalië gelegen Puntland. Somaliland ligt aan de Golf van Aden. Het inwonersaantal wordt geschat op 3,85 miljoen inwoners. De grootste Somalische clan in Somaliland is de Isaaq, andere grote clans zijn de Dir en de Darod subclans. De meeste inwoners van Somaliland zijn soennitische moslims.

Hoewel Somaliland al sinds 1991 de facto onafhankelijk is, wordt het nog altijd door geen enkel land erkend. In 2001 hoopte de republiek haar afscheiding van Somalië met een referendum officieel te maken, waarmee de onafhankelijkheid werd bevestigd. Bij het referendum stemden de kiezers van Somaliland over een nieuwe grondwet, waarvan de onafhankelijkheid in het eerste artikel is vastgelegd. Voormalig president Egal hoopte dat de internationale gemeenschap haar bezwaren zou laten varen, als de drie miljoen Somalilanders in overgrote meerderheid voor de grondwet stemden. Maar daar lijkt het voorlopig nog steeds niet op.

Somaliland streeft naar internationale erkenning. Het probleem is dat de Afrikaanse landen in 1963 afspraken de landsgrenzen nooit meer te veranderen. Internationale organisaties zijn bang dat er nog veel meer Afrikaanse landen uit elkaar zullen vallen, als Somaliland wordt erkend. De huidige president is Ahmed Mahamoud Silanyo.

07-09-14 08:17:34
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.896
OTindex: 90.794
In deze zomermaanden denk ik weleens: ‘Waarom is een vakantie of zijn een paar vrije dagen zo aantrekkelijk?’ Is dat een verlangen naar ruimte, naar vergezichten? Een verlangen om in zo’n periode, zowel letterlijk als figuurlijk die ruimte te ervaren door een grens over te steken en zo grenzen te verleggen. In de stilte en in de rust van de natuur tot jezelf komen en kanten van jezelf ontdekken, waarvan je dacht ze kwijt te zijn. Even leven tussen grenzen en grenzeloosheid.
Die beide woorden; grenzen en grenzeloos, daar zit een bepaalde spanning tussen. Een spanning die je soms ook in het leven van ieder mens ziet. Enerzijds zijn onze mogelijkheden vaak onbegrensd, anderzijds loop je ook tegen je eigen grenzen op. En soms verlang je er naar om even bevrijd te zijn van de begrensdheid die je ervaart door bijvoorbeeld je werk, door een afnemende gezondheid, of door plichten die je op je hebt genomen en waar je niet altijd onder uitkomt. Op die lijn tussen ‘de grens’ en die ‘grenzeloosheid’ kan een mens heen en weer schuiven. En omgaan met die grenzen in jezelf dat is een hele levenskunst. Je kunt je dan ook met recht afvragen: waar sta ik in die ruimte tussen de grens en die grenzeloosheid ?

07-09-14 20:56:17
De Paus
Oudgediende


WMRindex: 13.495
OTindex: 19.470
S
Waar liggen de grenzen van Europa? Moet ook Kazakhstan als een Europees lang aangemerkt worden? Menigeen is geneigd om die vraag al dadelijk met nee te beantwoorden. Maar landen als Rusland en Turkije liggen voor het grootste gedeelte in Azië en toch worden ze ook als Europese landen gezien omdat van die landen een klein deel in Europa is gelegen. Als we goed naar de kaart van Kazakhstan kijken,
afbeelding dan zien we dat een deel van Kazakhstan wel degelijk in Europa ligt. De deskundigen verschillen van mening waar precies de grenzen tussen Europa en Azië liggen. Zowel het gebergte de Oeral als de rivier bepalen die grenzen.
Afhankelijk van waar de grens tussen Europa en Azie precies ligt zijn de deskundigen het erover eens dat een deel van ongeveer 10 procent (dan wel van slechts enkele procenten) van Kazakhstan in Europa ligt. U zult zeggen: wat is het belang van deze vraag. Welnu, het heeft allemaal te maken met de mensenrechten. In Europa kennen we het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden, het EVRM. Turkije en Rusland zijn aangesloten bij de Raad van Europa en bij dit mensenrechten verdrag. Ook Amerika (Noord- en Zuid-Amerika samen) en Afrika kennen een soortgelijk verdrag. Maar Azië, het grootste van alle continenten, kent slechts een klein aantal verdragen op het gebied van de mensenrechten, die geen van alle veel voorstellen en waarbij ook maar heel weinig landen zijn aangesloten. Vooralsnog is de mensenrechten situatie in Kazachstan nog niet zodanig dat dit land partij kan worden bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Maar in de toekomst kan dit mogelijk anders worden. En dan is het opeens belangrijk of Kazachstan al dan niet een Europees land genoemd kan worden. Alleen Europese landen kunnen immers lid worden van de Raad van Europa. Daarom is het van groot belang om goed te kijken waar de grenzen van Europa liggen. Ik voeg hier nog aan toe dat bijna de helft van de bewoners van Kazachstan van Europese oorsprong is, zoals hier te lezen valt.

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 3 4 ...8 9 10 [11] 12 13 14 . 25 26 27 28

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven