hr
jaargang -23 - laatste artikel 23-4 12:00 - 74441 artikelen - nu online 30 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


moppen en spelletjes - moppen en spelletjes - moppen en spelletjes


1 2 3 4 ..7 8 9 [10] 11 12 13 .. 25 26 27 28

Steel een woord

25-08-14 07:03:41
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Tolerant zijn is een ruim begrip. Toch lijken de meeste mensen in grote lijnen hetzelfde te denken over de betekenis ervan: 'het respecteren van keuzes van anderen, ook als jij daar anders over denkt.' Uit ons onderzoek blijkt dat mensen Nederland in het algemeen een tolerant land vinden. Vooral als het gaat om onderwerpen als abortus, homofilie en euthanasie. Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen vinden dat Nederlanders echter niet tolerant zijn ten opzichte van allochtonen. Dit klopt ook, want 69 procent van de autochtonen vindt dat er te veel allochtonen in Nederland wonen. Nieuwe Nederlanders voelen zich hierdoor minder geaccepteerd in Nederland dan autochtonen.

25-08-14 07:16:46
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Binnen een groep hebben mensen de behoefte om te laten zien wie ze zijn.
We laten ons beïnvloeden door de rest, maar willen in ons gedrag ook laten zien dat wij uniek zijn.
We willen laten zien wie we zijn, maar we zijn aan de andere kant bang om in de groep niet geaccepteerd te worden.
Dit alles vormt bepaald gedraag in een groep. Groepen zijn heel positief voor onze ontwikkeling, voor onze geestelijke gesteldheid en voor onze sociale ontwikkeling, daarom is het voor mensen ook belangrijk om deel te zijn van een groep.
Juist door ons aanpassingsvermogen is het voor ons mogelijk om heel goed te functioneren binnen een groep. Een groep brengt dus veel voordelen, maar ook nadelen met zich mee.

25-08-14 11:54:31
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Zes pasgetrouwde Indiase vrouwen zijn bij hun echtgenoten weggelopen omdat deze geen toilet bleken te hebben. De dames moesten hun behoefte maar in het veld doen - en dat alleen in het donker, want anders zouden anderen hen kunnen zien. De vrouwen zijn weer bij hun ouders ingetrokken en zeggen naar hun man terug te gaan, als deze heeft gezorgd voor een wc.
Gebrek aan sanitaire voorzieningen is een groot probleem in India. Meer dan de helft van de 1,2 miljard inwoners heeft geen wc aan huis. Door de sloppenwijken lopen, op zijn best, open riolen. Iedereen die ooit in India op vakantie is geweest, heeft kunnen zien hoe honderden mannen 's morgens vroeg op een rij langs de treinsporen zitten te poepen. In veldjes en parken liggen overal mensendrollen en het stinkt op vele plaatsen naar urine.

26-08-14 15:32:08
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
De ontwikkeling van het toilet vormt een verhaal apart binnen de geschiedenis van het sanitair. Het eerste toilet met doorspoelmogelijkheid werd al in 1596 in Engeland uitgevonden door Sir John Harrington. Zijn uitvinding vond echter geen grote navolging in Engeland of de rest van Europa, het was meer een incident. Pas in de achttiende eeuw gingen porseleinfabrieken meer aandacht besteden aan de porseleinen pot.

26-08-14 17:20:47
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
de bakermat van het porselein ligt in het oude Chinese keizerrijk, waar het werd gebruikt bij de rituelen rond de voorouderverering en voor het opdienen van voedsel.
Porselein is een bijzondere vorm van keramiek of pottenbakkerskunst. Voor het maken van porselein is veel kennis en ervaring vereist. Bij de samenstelling van porselein wordt kaolien, een weerbarstige, witte kleisoort, gebruikt, vermengd met kwarts en een veldspaat. Bij het bakken is een hoge temperatuur vereist. Porselein wordt daardoor hard, doorschijnend en klinkt helder.
Porselein is een goede isolator en dus een slechte geleider. ..

26-08-14 23:32:53
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Pottenbakken is het modelleren van klei dat daarna door middel van verhitting wordt verhard tot aardewerk en steengoed. Beeldjes werden op deze manier al gemaakt in het Laat-Paleolithicum, zo'n 20.000 tot 30.000 jaar geleden, maar het daadwerkelijk maken van potten werd pas zinvol bij de overgang naar de agrarische samenleving.

27-08-14 07:44:51
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Paleolithicum betekent 'de oude steentijd' (van het oudgrieks: paleo = oud, lithos = steen) en is de periode van 35.000 jaar geleden tot 10.000 jaar geleden..
Het einde van de laatste ijstijd (Weichselien) verliep met horten en stoten. Warme perioden wisselden af met plotselinge kou-invallen. Ca. 14.500 jaar geleden verschijnen gedurende een paar honderd jaar voor het eerst sinds lange tijd weer groepen mensen in onze omgeving.
Het waren nomadische groepen zonder vaste woon- of verblijfplaats, die bekend staan als rendierjagers in ons land. Met enkele onderbrekingen trokken steeds opnieuw groepen rendierjagers door Noord-Nederland. Men onderscheidt deze nomadische groepenvan elkaar door de verschillen in hun werktuigtradities.

Laatste edit 27-08-2014 07:45

27-08-14 13:02:42
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Preglaciale sedimenten dagzomen in Midden-Nederland bijna alleen op de hoogste punten van stuwwallen. Het betreft overwegend door rivieren afgezet (fluviatiel) grind en zand (bijvoorbeeld op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en in Salland), in opgestuwde positie. Ten zuiden van de grote rivieren dagzomen dergelijke afzettingen als rivierterrassen, ten gevolge van tektonische opheffing. In Noord Nederland bevinden de afzettigen uit deze periode zich veelal op enige tientallen meters diepte, ten gevolge van tektonische bodemdaling.

27-08-14 13:59:11
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Met de grote rivieren bedoelt men in Nederland: de Rijn, de Maas en de belangrijkste stromen in hun delta. De grote rivieren omvatten naast de Rijn en de Maas ook: Lek, Merwede, Nederrijn, Nieuwe Maas, Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Waal, soms ook de IJssel.
De grote rivieren vormen van oudsher een natuurlijke grens in het landschap. Vooral daar waar Nederland wordt doorsneden van oost naar west door verschillende stromen, een gebied van gemiddeld 25 km breed en 150 km lang. Het Romeinse Rijk heeft deze rivieren als grens gebruikt.
De grote rivieren vormen ook de grens tussen de protestantse gebieden ten noorden van de rivieren en de katholieke gebieden ten zuiden ervan, en daarmee ook de gebieden waar vanouds carnaval gevierd wordt: in het noorden is carnaval tamelijk recent geïntroduceerd, in het zuiden (met uitzondering van Zeeland) is carnaval vanoud bekend en is de viering veel uitbundiger.

27-08-14 15:23:50
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
De herkomst van carnaval kan met redelijke zekerheid worden herleid van de Latijnse uitdrukking carne vale en betekend "afscheid van het vlees".
Dit werd een soort ritueel om de vastentijd in te luiden. Hiermee werden ook vleselijke lusten bedoeld.

Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.

Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de Kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen. Dit is overigens ook met andere voorchristelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een 'heidens' midwinterfeest was.

Laatste edit 27-08-2014 15:24

27-08-14 21:37:18
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Het Keltisch Midwinterfeest wordt Yule genoemd. Tussen 20 en 22 december bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn laagste punt. In deze nacht schenkt - volgens de Keltische verhalen - de godin leven aan het licht en de keert de zon weer. Met Yule is het gebruikelijk om grote vuren te ontsteken om de terugkeer van het licht te vieren.

28-08-14 10:32:09
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Met Kelten wordt een verzameling volkeren en stammen aangeduid die gedurende het millennium vóór het begin van onze jaartelling en de eeuwen daarna een Keltische taal spraken. Het is dus primair een linguïstisch begrip.
Hun voorouders verspreidden zich vanuit een kerngebied in Centraal-Europa zowel in westelijke als oostelijke richting. Rond het begin van onze jaartelling bevolkten Keltische stammen de Britse Eilanden, Gallië, het Iberisch Schiereiland en delen van Midden-Europa en de Balkan. De Keltische talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie.
-bron-

28-08-14 12:15:18
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
India was de geboorteplaats van een aantal grote religies waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme, het land heeft veel invloed gehad op de ontwikkelingen in Zuidoost-Azië door middel van het hindoeïsme en het boeddhisme. Al voor het begin van onze jaartelling dreven de Indiërs handel met dit gebied, tot in China aan toe. De Indiërs hebben onder andere invloed gehad in het begin van het Khmer-rijk, Java en ook in Funan en Champa. Ook in hedendaags Thailand zijn er verscheidene pre-Tai koninkrijken zoals Haripunchai, Dvaravati en Lopburi die door de Indiërs beïnvloed zijn.
De vroegste vondsten van rotsbewerkingen in India dateren tot ongeveer 40.000 jaar geleden in het paleolithicum in Bhimbetaka in centraal India. De lokale cultuur ontwikkelde zich in de Indusvalleibeschaving (ook wel Sindhu-Sarasvati traditie). Deze beschaving bereikte zijn hoogtepunt tussen 2600 v. Chr. en 1900 v. Chr. en was één van de oudste beschavingen. klik hier
@RNoodles: ok ik wist niet dat de romeinen ook al belgica hadden

Laatste edit 28-08-2014 12:19

28-08-14 13:17:45
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Het Romeinse rijk ontstaat ruim vóór het begin van onze jaartelling en valt in 395 uit elkaar. Gebieden: Middellandse zeegebied en grote delen van West-Europa. Omvat tevens steden aan de Noord-Afrikaanse kust en delen van het Midden-Oosten.

In 63 v. Chr. wordt Israël door de Romeinen bezet. Hoogtepunt van het rijk: tijdens keizer Trajanus (keizer van 98-117 n. Chr.) Het rijk ontstaat vanuit stadstaat Rome. Centralistische bestuursvorm. Keizers zijn gericht op het uitbreiden van de macht binnen het rijk. De leiders zijn vaak decadent en opportunistisch en passen verdeel-en-heerspolitiek toe. In het westen wordt Latijn gesproken en in het oosten Grieks.
-bron-

@allone: zover had ik nog niet eens gelezen:$
Maar ik heb wel dit onderwerp opgezocht met een mooi plaatje van het romeinse rijk icl Belgica (zie -bron-)

28-08-14 18:22:53
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Hendriks aanspraak op de troon was vaag en gebaseerd op een geschiedenis van onwettige opvolging. Dit vormde echter geen bezwaar: in de praktijk kon het parlement het koningschap verlenen aan wie het wilde.
Na de lange burgeroorlog was Hendriks eerste zorg zijn macht definitief te vestigen en andere pretendenten te ontmoedigen. Hij wist dit te bereiken door o.a. een verdeel-en-heers-politiek waarmee hij de macht van de adel wist te ondermijnen. Ook trouwde hij met Elizabeth van York, dochter en erfgename van koning Eduard IV. Hiermee verenigde hij de twee huizen en versterkte hij zijn aanspraken vanwege haar afstamming.

29-08-14 00:03:12
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Hendrik IV (Goslar, 11 november 1050 - Luik, 7 augustus 1106) was koning van Duitsland vanaf 1056 en Rooms-Duitse keizer van 1084 tot zijn gedwongen troonsafstand in 1105. Hij was de derde keizer van de Salische dynastie en een van de machtigste en belangrijkste figuren van de 11e eeuw. Zijn heerschappij werd gekenmerkt door de Investituurstrijd met het pausdom en verscheidene burgeroorlogen met pretendenten van zijn troon in Italië en Duitsland.
-bron-

29-08-14 06:55:59
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Een Britse onderzoeker is tijdens het vertalen van geleerde islamitische werken per toeval op een moppenboek uit de 11e eeuw gestuit. Het werk bleek afkomstig van de hand van al-Khatib al-Baghdadi (1002-1071), een bekende Soennitische historicus en expert op het gebied van de teksten van de profeet Mohammed. In zijn eigen geschriften behandelde hij echter liever wat lichtere onderwerpen, waaronder de beste manier om te ‘partycrashen’.
“Het boek bevat een grote hoeveelheid flirterig gedrag, vunzig taalgebruik en zelfs een klein beetje drankgebruik, waardoor het zeer leuk is om te lezen”..
Een aantal voorbeelden:
Op een gegeven moment verscheen er een onuitgenodigde gast op een feestje. “Wie ben jij?”, vroeg de gastheer verontwaardigd, waarop de man antwoordde: “Ik ben de uiterst aardige persoon die jou de moeite heeft bespaard om mij een uitnodiging te sturen!”...
Ondanks de humoristische toon van het boek bevat het werk echter wel een serieuze boodschap, aldus Setove. “al-Baghdadi benadrukt onder meer dat het belangrijk was om bedelaars goed te behandelen, aangezien er vaak sprake was van hongersnood onder de bevolking. Degenen die ‘partycrashers’ wegstuurden worden in het boek dan ook wel uitgemaakt voor krentenkakkers. Je wees in die tijd iemand nou eenmaal niet de deur als hij honger had”..

30-08-14 01:49:39
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Een vrek (ook wel gierigaard, krentenkakker of krent) is een zuinig persoon die zich voornamelijk op financieel gebied opstelt als weigerachtig in uitgeven van geld. Tevens getuigt hij meestal van een overdreven spaarzaamheid, vaak zelfs ten koste van basiscomfort en basisbehoeften. Ook zal dit vaak gepaard gaan met enerzijds onwil bezit te delen en anderzijds een drang tot hebzucht.

Eind jaren '90 kwam een zuinig Nederlands echtpaar, Rob van Eeden en Hanneke van Veen, veelvuldig in de Nederlandse media, omdat ze de benaming "vrekken" als geuzennaam hadden geadopteerd. Ze konden met weinig geld rondkomen en hadden de stichting Zuinigheid met Stijl opgericht om hun nieuw gevonden levensstijl, ook bekendstaand als consuminderen, te promoten, aanvankelijk vooral door middel van cursussen. Ze gaven daarnaast onder meer een eigen Vrekkenkrant en boeken met titels als Lekker zuinig en Hoe word ik een echte vrek? uit, om andere mensen te laten delen in hun zuinige levenswijze. In 2000 trokken ze zich uit de publiciteit terug en droegen hun werk over aan de stichting Zuinigheid met Stijl.
Quote:
Ik had eigenlijk willen opzoeken waarom het krentenkakker is (snob of verwijzing naar uitwerpselen?) alleen dit kan ik nergens vinden:(

30-08-14 06:30:25
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Quote:
consuminderen, te promoten, aanvankelijk vooral door middel van cursussen
===
en hoeveel geld vroegen ze voor die cursussen  ;)

betekenis van krent:
soort kleine gedroogde druif
zitvlak
gierig persoon

Verkorting van Frans raisin de Corinthe ‘rozijn, druif uit Korinthe' (stad in Griekenland). Krenten zijn zo genoemd, omdat ze van oudsher voornamelijk uit de streek rondom Korinthe werden ingevoerd.

De overdrachtelijke betekenis ‘achterste’ stamt uit zeemanskringen; het gaat daarbij om vormgelijkenis van een krent met de anus.
De betekenis ‘gierigaard’ is opgekomen als schertsende spotnaam voor een kruidenier; de benaming krent of Jan Krent werd vervolgens in de Zaanstreek ook algemener gebruikt voor iemand die op de kleintjes let, wellicht via krententeller, krentenkakker.

Laatste edit 30-08-2014 06:33

30-08-14 11:58:43
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Offtopic:
Ook leuk om te weten, een krentenkakker heeft wel geld en een krententeller heeft weinig geld, maar ze geven het beiden niet graag/snel uit
Een bunker van een schip is de ruimte waar de brandstof (van oudsher steenkool, sedert de Tweede Wereldoorlog steeds bunkerolie) voor de motoren tijdens de reis wordt opgeslagen. Een schip heeft er vaak meerdere. Het innemen van brandstof noemt men daarom ook bunkeren.

Bunkeren wordt in de volksmond ook wel gebruikt als iemand tijdens de maaltijd buitensporig veel eet, in analogie met het bunkeren bij een schip.

31-08-14 06:41:12
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
@RNoodles: leuk ok

De gulden was vanaf de middeleeuwen tot januari 2002 een Nederlandse munteenheid en wettig betaalmiddel.
Een briefje van 1000 gulden werd in de volksmond 'rooie rug' genoemd.
De bijnaam rooie of rooie rug (en vandaar, enigszins vulgair, alleen rug) voor een biljet van duizend gulden vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw, toen deze biljetten een rode achterzijde hadden.
Het 25-guldenbiljet van 1860 (tot 1923) was geel van kleur, en werd daarom al snel het geeltje genoemd..

Laatste edit 31-08-2014 06:41

02-09-14 10:28:57
RNoodles
Oudgediende


WMRindex: 613
OTindex: 8.939
Offtopic:
@allone: Jammer dat er voor de Euro nog geen bijnamen zijn, misschien dat ze ooit nog komen.
De daalder is een historische munt, die voor het eerst rond 1500 werd geslagen in Joachimsthal in Bohemen van zilver uit de mijnen aldaar. De naam was aan die plaats ontleend: Joachimsthaler of kortweg thaler.
In de meeste Duitse landen werden thalers geslagen. De bekendste, ook in de Nederlanden, werd de Pruisische daalder, die verdeeld was in 30 groschen. Er gingen 7 Pruisische daalders in een Brits Pond Sterling. In het Pruisische deel van Polen werd een aparte daalder geslagen, die verdeeld was in 3 zloty.
De Reichsthaler, munt van het Heilige Roomse Rijk, telde 50 groschen.
Ook het woord dollar is afgeleid van de oorspronkelijke benaming thaler.
-bron-

Laatste edit 02-09-2014 10:30

02-09-14 12:35:00
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
Het Heilige Roomse Rijk was een rijk in Centraal-Europa en omringende gebieden dat ontstond in de middeleeuwen en bestond tot 1806. Het was geen staat in de moderne betekenis van het woord, maar een politiek verband van wereldlijke en kerkelijke gebieden die direct of indirect onderworpen waren aan de soevereiniteit van de keizer of Rooms-koning.
De relatie van de keizer met zijn gebieden veranderde herhaaldelijk, evenals zijn machtsbereik.
... Het Duitse koningschap was niet erfelijk; de koning werd verkozen..
...
..door de Roma, die rond 1500 het Heilige Roomse Rijk binnentrokken.

Laatste edit 02-09-2014 12:35

02-09-14 12:45:28
nietmeer
Kennelijk hebben de leden hier verkozen om hele verhalen neer te pennen in plaats van een enkele zin.

02-09-14 12:54:00
allone
Oudgediende


WMRindex: 50.847
OTindex: 90.684
dat is een goede waarneming .. blijkbaar had men daar zin in :ja

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

1 2 3 4 ..7 8 9 [10] 11 12 13 .. 25 26 27 28

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven