hr
jaargang -23 - laatste artikel 29-3 14:00 - 74304 artikelen - nu online 40 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek


[1] 2

Persoons Gebonden Budget

02-10-11 09:36:54
poppeke
Lid

WMRindex: 1
OTindex: 66
De persoons gebonden budgets komen te vervallen : Wie is het daar mee eens of oneens?

12-10-11 00:04:48
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Ik ben het ermee eens en tegelijkertijd ben ik het er mee oneens!

Tevreden met het antwoord, of wil je meer uitleg, zo ja dan graag de reden van je vraag, zo nee nog steeds de reden van je vraag ;)

12-10-11 10:41:17
Davh11
Oudgediende

WMRindex: 2.175
OTindex: 6.417
Wnplts:  
natuurlijk meer inhoud, aan oneliners heeft niemand iets..

12-10-11 10:42:35
FrankB
Oudgediende


WMRindex: 179
OTindex: 13.577
persoongebonden budget.. wat is/was het? 8O

12-10-11 11:41:04
Davh11
Oudgediende

WMRindex: 2.175
OTindex: 6.417
Wnplts:  
persoonsgebonden budget is geld wat je krijgt van de staat om je eigen zorg in te kopen. naar aanleiding van een bepaalde (combinatie van) conditie krijg je een passend geldbedrag. bijvoorbeeld een erg autistische jongen die een uur per week bij een begeleider is die hem helpt te communiceren. ook lichamelijk gehandicapten hebben er baat bij, die kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten fysiotherapie inkopen.

jammer genoeg gaat dat alles eruit: je moet maar gewoon niet dom of gehandicapt zijn. "je netwerk moet het dan maar doen". welk netwerk? er zijn zoveel mensen die al hun vrienden en zelfs familie uit het oog verloren omdat zoonlief autisme heeft. oma en opa die vroeger oppasten op de kinderen willen dat niet meer doen "want hij is zo druk". dat kind word dan een last, en geloof me, lang niet iedere ouder heeft de kennis en de kunde om van dat kind een toevoeging aan de maatschappij te maken. daar zijn de echte experts voor, echter die kunnen straks niet meer betaald worden.

12-10-11 11:45:52
nietmeer
Voor een PGB krijgt iemand eerst een indicatie: Hoeveel zorg heeft diegene nodig en waar? Dat wordt verdeeld in twee dingen: Zorg thuis (zoals iemand die gewoon gezellig komt, helpt met financiën, etc) en zorg op een werk of reïntegratieplek. Dus bijvoorbeeld een sociale werkplaats, je betaalt daar per uur en krijgt passende begeleiding. Of een activiteitencentrum van de lokale ggz, je betaalt om daar dingen te kunnen doen (creatief met van alles en nog wat, computerles, of werken in een werkproject).

Ikzelf heb een PGB en mag 6 dagdelen gebruik maken van buitenshuis, en heb een indicatie tot 3,9 uur per week voor begeleiding binnenshuis.

Voor mijn PGB kreeg ik een indicatie van het CIZ, deze loopt tot 2026. Ook al wordt de PGB over een paar jaar stopgezet, instanties zijn verplicht mij hulp te bieden, ik heb immers die indicatie?
Dat geldt voor alle mensen die hun PGB dreigen te verliezen, zolang de indicatie loopt, is men verplicht hulp te bieden.

We hoeven dus niet persee normaal te zijn, de manier van hulp geven en krijgen wordt alleen veranderd.

12-10-11 19:28:46
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
Probleem met alle vormen van uitkering is dat ze markt scheppen. In landen om ons heen waar ze van Wajong, PGB etc nog nooit gehoord hebben is er ook geen vraag naar en zijn de aantallen voor wie het evt nodig is veel lager. en ook in landen zonder sociale vangnetten overleven mensen ook, terwijl wij hier meteen doen alsof de wereld vergaat als ze iets soberder worden.

We moeten af van het idee dat de staat wel voor alles zal zorgen en voor alles wat je verzinnen kan een budget heeft.

Feitelijk moeten de burgers meer gaan denken als een ondernemer: die heeft ook geen WW en andere sociale vangnetten als het mis gaat.

18-10-11 21:51:41
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Davh11: Mwah ik vond de vraag ook weinig inhoud hebben vandaar mijn reactie.

Maar vooruit ik ben het ermee eens dat het komt te vervallen ..... omdat er teveel misbruik van word/werd gemaakt. Het grootste nadeel is namelijk dat men per geval nogal eens wil doorslaan, 2 exact dezelfde indicaties maar in 2 verschillende steden kan simpelweg een verschil van €10.000 per jaar betekenen.
Dit hoeft niet persé de schuld van de indicator te zijn, maar veelal de opvreterij van de zogenaamde hulpinstanties, welke onnodig dure gespecialiseerde hulp op papier verstrekken maar in realiteit een onbekwame hulp er voor inzetten.
Zo ook worden bepaalde woning aanpassingen of hulpattributen voorgeschreven omdat ze bij het ziektebeeld horen, zonder dat de cliënt/patiënt deze daadwerkelijk nodig heeft.

Mijn andere bezwaar is dat men zelfs mensen de grens overlaat komen (ivm familieherenigingen o.i.d.) en deze direct een PGB toeschuift want men liet het familielid overkomen omdat ze in hun eigen land niet de zorg verkrijgen die men hier bijna cadeau krijgt.

Echter er zijn talloze mensen die beslist niet zonder kunnen, en voor die mensen behoort dat recht op de PGB te blijven bestaan, zij het ietje beter onder de loep nemen, en extra luxe verwijderen, er zijn zat mensen met een PGb die sommige 'bijkomende voordeeltjes' totaal overdreven vinden en juist hun kwaliteit van leven verarmd ipv verrijkt.

Wanneer ik Mikke zijn relaas lees, dan zie ik dus iets staan waar mijn haren van overeidn gaan, er word gesteld dat hij uren inkoopt om bijvoorbeeld werk te verrichten ????
Dat is dus de grootste fout die men heeft kunnen maken, men heeft sociale werkplaatsen ooit in het leven geroepen om minder valide mensen aan het werk te hebben niet alleen voor de sociale contacten, maar tevens ook om de uitkeringen te kunnen bekostigen, het veelal simplistische werk werd betaald door vaak grote (inter)nationale bedrijven en gemeentes (denk aan plantsoendiensten)
Als mikke dus uren moet inkopen om te werken en vervolgens vaak minder per uur uitbetaald word voor gedane arbeid, kun je je afvragen waarom het PGB op dit vlak bestaansrecht heeft!

18-10-11 22:21:15
Davh11
Oudgediende

WMRindex: 2.175
OTindex: 6.417
Wnplts:  
ik ben blij dat jij zo'n ervaringsdeskundige bent, sjonder, zo kom je namelijk niet over. het is leuk om van de zijlijn te schreeuwen, maar als je er middenin zit piep je wel anders.

18-10-11 23:25:12
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Slecht gelezen Davh11 maar goed dat zegt vast iets over mijn ervaring!

24-10-11 13:22:32
nietmeer
@sjonder: Ten eerste ben ik een vrouw. Volgende keer ff profiel lezen misschien ;)

Ja, het klopt dat ik met mijn PGB betaal om werk te kunnen verrichten. Het klopt ook dat ik voor dat werk geen vergoeding krijg, anders dan mijn Wajong uitkering. Veel werkgevers geven overigens wel kerstpakketten en verjaardagscadeaus.

Ja, ik kan op deze manier tenminste werken. Ben 80-100% afgekeurd wat betekent dat ik absoluut geen volledige werkweek aankan, laat staan dat ik in het reguliere bedrijfsleven kan werken. Voor mij is het dus een uitkomst dat ik met behulp van mijn PGB zorg kan inkopen en werk kan verrichten. Zo kom ik toch de deur uit en heb ik aan het eind van de dag niet het gevoel dat ik moe ben omdat ik zo goed als niks heb gedaan.

Ben ook allang blij dat ik dit van de PGB kan bekostigen en niet uit eigen zak hoef te betalen, wat wel moet als je geen PGB hebt. In dat laatste geval ben je dus echt de lul, aangezien de meeste mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ik al moeite hebben met rondkomen van die Wajong.

24-10-11 17:43:28
Davh11
Oudgediende

WMRindex: 2.175
OTindex: 6.417
Wnplts:  
Ik heb een jongen gekend die er misbruik van maakte. z'n laptops werden van belasting geld betaald, en hij gooide er mee door de gang. vond 'ie leuk.

strengere controle! geen afschaffen! die klojo's van het nieuwe kabinet willen eruit gaan met een knaller en zoveel mogelijk dingen doen (ook al levert dat meer schade op) want dan worden ze tenminste herinnerd.

24-10-11 17:51:29
Sjaak
Moderator


WMRindex: 21.226
OTindex: 53.112
Ik ken iemand die zwaar reumapatient is en die van het PGB voldoende zorg kan inkopen om zelfstandig te blijven wonen. Als het PGB vervalt, zal deze persoon in een verzorgingstehuis moeten worden opgenomen. En dat is veel duurder.

27-10-11 08:36:32
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Mikke: Sorry maar ik ga echt niet iedereens profiel lezen, want dan ben ik met het ledenaantal hier wel ff bezig :P

Maar goed, ik had dus goed gelezen, en dan vindt ik het onwijs dom dat jij 'werk' moet inkopen.

Ik snap dat jij er blij mee bent, maar de PGB is er om zorg in te kopen, en geen arbeidsplek, hoe therapeutisch dat ook mag zijn. Sterker jij hoort eigenlijk beloont te worden maar dat je werkgever dat niet doet begrijp ik want buiten de winkelbeheerders is de rest vrijwilliger. Echter wanneer de kringloopwinkel gebruik maakt van overheidssubsidies is een kwartaalvergoeding aan de vrijwilligers (belastingvrij en zonder problemen bij de UWV) wel op zijn plaats.

27-10-11 17:32:51
nietmeer
De winkel waar ik werkte kreeg punt 1 geen overheidssubsidies, punt 2 werkte iedereen van hoog tot laag vrijwillig (uitgezonderd de mensen die tot hun pensioen daar "gedumpt" zijn door de soos) en punt 3 wordt er wel goed voor iedereen gezorgd.

Zo krijgt iedereen een presentje met zijn of haar verjaardag, 2x per jaar een etentje op kosten van de zaak, en een kerstpakket.
De leidinggevende laat ook geregeld aan iedereen weten hoe blij hij is met ieders inzet.

02-11-11 22:45:14
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
Ik ben blij dat jij je daar op je plek voelt, en het doet mij nog meer vreugd dat jij zo te merken kost wat kost je zal verdedigen dat het terecht is.

Maar onbetaald werk "inkopen" is echt puur misbruik van de PGB, daar veroordeel ik jou ook niet op, wel de organisaties die hier misbruik van maken en (overheids)instanties die dit goedkeuren.

Ik ben zojuist terug gekeerd van een etentje met enkele mensen die gebruik maken van een PGB als ook Zorg in Natura en gelukkig was er dus ook iemand die misbruik maakt van haar PGB.

Nogmaals ik veroordeel jou niet, maar ik veroordeel wel iedereen die er misbruik van maakt, en instanties die deze misbruik in stand houden, en soms zelf misbruiken.

Aan tafel zat een dame die voor €7000,- p.j. een PGB heeft, ze mag haar eigen zorg inkopen echter ze koopt echter niet alle hulp in, maar is wel net terug van een heerlijk vakantie op een tropisch eiland dankzij haar PGB...... :nee


03-11-11 09:28:19
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
PGB wordt teveel misbruikt, los nog van het feit dat de regeling op zich markt ervoor schept.

Wat minimaal moet veranderen is dat mensen geen geld meer krijgen, maar hulp moeten regelen die dan door de controlerende instantie betaald wordt. Dan zijn in ieder geval de snoepreisjes, flatscreens e.d. verleden tijd. En wordt de echt nodige hulp gewoon gegeven.

03-11-11 13:11:37
nietmeer
@Invisible; je weet niet waar je over praat als je dat zegt. Weet je wel niet wat een ongelooflijke controle uitgevoerd wordt? En iedere cent die je besteedt moet je verantwoorden, de bureaucratie is enorm.

voor hulp doe je dit; je gaat naar de zorg instelling die je wilt "gebruiken".

Je spreekt daar via een contract de zorg af die je wilt hebben.

dit wordt naar het PGB-bureau gestuurd voor goedkeuring. EN goedkeuring is tegenwoordig niet meer te krijgen.

@sjonder; ik vraag mij af hoe ze dat van de PGB doet als wij elke cent moeten bewijzen. Wij hebben geen flat-screen tv's en snoepreisjes van de staat. Ik heb iemand die met mij praat zodat ik mijzelf niet van de flat gooi. Daar is het voor bedoeld, mensen. Meer controle is haast niet mogelijk.

04-11-11 14:39:09
nietmeer
Sommige mensen maken inderdaad misbruik van hun PGB, dat zijn de mensen die ermee in de shit raken, als ze er achter komen moet je elke cent uit je eigen zak terugbetalen.

Ik moet trouwens zeggen dat mijn PGB iets groter is dan die van de dame die er misbruikt van maakt. Ik moet ook zeggen dat ik mijn PGB op dit moment te weinig gebruik.

@DevH: De contracten die ik heb, hoef ik niet op te sturen. Ik hoef alleen 1x in de zoveel tijd een formulier in te vullen hoeveel en waaraan ik het geld heb besteed.

04-11-11 14:42:36
Kameleon
Oudgediende


WMRindex: 452
OTindex: 48.504
T S
Mikke: Of de ouders met beiden een erg goed betaalde baan die toch PGB aanvragen.

04-11-11 16:16:35
nietmeer
Ja of de lui die een flinke spaarrekening hebben en toch alles doen van die PGB :|

04-11-11 16:17:55
Kameleon
Oudgediende


WMRindex: 452
OTindex: 48.504
T S
Mikke: Die moeten ze aanpakken inderdaad.
Ik moest 960 euro per maand aanvragen bij het Zorgkantoor aan PGB, aangezien mijn vader en moeder het láng niet kunnen betalen.

Ik had nog een jaartje studiebegeleiding kunnen doen als de PGB niet was afgeschaft dankzij de mensen die hierboven genoemd worden.

04-11-11 16:54:52
nietmeer
Ik kan elke week twee uurtjes gesprek betalen van mijn budget, en dat is niet duur betaald.
Ik geef de prijzen niet, maar het is wel weinig.

Stom vind ik dan dat er mensen zijn die denken dat je gewoon in een zwembad met geld rondzwemt en alle zorg van de wereld kan inkopen, net als flat-screen tv's et cetera.

ik zou zeggen; lees je in, maar denk ook aan de mens erachter.

07-11-11 13:25:32
sjonder
Senior lid

WMRindex: 815
OTindex: 90
Wnplts: ergens op
DEvH: Waarom zou ik me in moeten lezen als ik de ervaringen en contacten heb.
Waarom mag ervaringen niet boven theorie gaan.

Zou ik mogen pleitten dan zeg ik PGB afschaffen en Zorg in Natura behouden.

Echter dan wel met een betere controle dan nu, want waar de PGB tot misbruik kan leiden, doen zorginstanties dat met Zorg in Natura!

07-11-11 14:59:29
nietmeer
Ervaringen? :nee
Mensen kúnnen er geen flat-screen tv's en snoepreisjes van betalen! Echt niet! Wij moeten álles verantwoorden, écht alles. Elke cent die uitgegeven wordt moet verantwoord worden, er is controle vooraf en controle achteraf. Er zit een enorme bureaucratie omheen. Ik vind het echt jammer dat zoveel mensen hierover klagen zonder degelijke ervaring of enige bekendheid met de problemen die het wegvallen van de PGB oplevert!

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

[1] 2

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven