ADZINCE, Servië (AP) - De inwoners van een afgelegen bergdorpje in het zuiden van Servië bewonderen Vladimir Putin zo zeer dat ze hebben besloten om hun dorp te hernoemen naar de Russische president.
Welkom in wat de lokale bevolking nu Putinovo noemt. (Putin's dorpje in het Servisch).
De kleine nederzetting van ongeveer een dozijn huizen - eeuwenlang bekend als Adzince - ligt verscholen in het dichte groen, 250 kilometer ten zuiden van Belgrado. De dorpelingen namen hun beslissing twee weken geleden in een herberg onder het genot van de lokale pruimenbrandewijn.
"Poetin is een uitstekend staatsman," zei Milutin Petrusic, een 67-jarige inwoner. "Poetin doet veel voor ons volk ... wij geloven dat hij dit verdient."
De naam Adzince is van Turkse afkomst en is niet meer geschikt, verklaarde Petrusic. De nieuwe naam weerspiegelt een wijdverspreide stemming in Servië, waar velen Poetin zien als een held en Rusland als een bondgenoot en een vriend. De twee Slavische landen hebben van oudsher nauwe banden en delen de orthodox-christelijke religie.
Een houten bord aan een onverharde weg wijst de weg naar het dorp "Putinovo,". De naamswijziging is overigens nog steeds niet formeel door de gemeentelijke autoriteiten goedgekeurd.
de plaatselijk geproduceerde fruit brandewijn wordt ook "Putinovka" genoemd. Dorpsbewoner Goran Radosavljevic droeg een T-shirt met een afbeelding van de Russische president terwijl hij trots houten vaten toont, gevuld met "Putinovka."
Foto