Zeg het maar: griezelig of gek? Een Australisch stel dat rondom de Middellandse Zee trekt en daarvan prachtige foto's op Instagram zet, blijkt nauwgezet te worden gekopieerd door een koppel dat hen achterna reist.

Lauren Bullen en haar vriend Jack Morris hebben op hun Instagram-accounts twee miljoen volgers. Elke jaloersmakende foto van een vakantiebestemming krijgt tienduizenden likes. Maar onlangs kwamen ze erachter dat een ander stel in hun voetsporen op dezelfde plekken vrijwel dezelfde foto's maakt en op Instagram post.

"Toen ik die plaatjes zag, kreeg ik de bibbers", schrijft de 23-jarige Bullen op haar blog Gypsea Lust. Minstens twintig foto's op Instagram van een gebruiker die zichzelf diana_alexa noemt, lijken sprekend op die van Bullen en Morris. Op de Griekse eilanden Zakyntos en Santorini, in de Marokkaanse plaatsen Ouarzazate en Marrakesh, in Spanje en Itali: steeds dezelfde invalshoek, hetzelfde uitzicht, en soms zelfs dezelfde attributen n hetzelfde onderschrift.

Creepy, zegt Bullen, die zich flink over het plagiaat opwindt. Ze zegt contact te hebben opgenomen met de geheimzinnige Instagram-imitator. Die zegt dat Bullen zich niet zo druk moet maken, al heeft ze haar account intussen op 'priv' gezet, zodat buitenstaanders de fotos niet meer kunnen zien.

Bullen en Morris leven van hun reisfotografie. "We werken vaak met bedrijven en merken om promotiebeelden voor ze te maken." Ze schrijft dat ze begrijpt dat imitatie vaak ook een eerbetoon kan zijn, maar dat diana_alexa alle perken te buiten gaat door alles tot in de kleinste details na te bootsen.

Bullen: "Ze probeert het recht te praten door te zeggen dat iedereen ons nadoet en dat ook de grote reisaccounts dezelfde foto's op dezelfde plekken maken. Als ik dit niet wil, zei ze, dan had ik mijn account maar priv moeten maken."

De concurrente zou ook gezegd hebben: "Wat kan het jou schelen, ik heb maar duizend volgers." Maar volgens Bullen is dat helemaal niet het punt, en gaat het helemaal niet om hoeveel volgers je hebt. "Waar het om gaat, is dat ze iemands kunst steelt en kopieert. Tot op een lachwekkend griezelig niveau."
Foto