Zondag, precies honderd jaar nadat de Titanic er vertrok, begon in de haven van Southampton een cruiseschip aan een reis die precies dezelfde route zal volgen als het rampschip.
De afvaart was om 17.00 uur onze tijd. Het cruiseschip voer net als de Titanic naar het Franse Cherbourg en het Ierse Cobh (toentertijd Queenstown), alvorens de oversteek over de Atlantische Oceaan te wagen.
Aan boord zijn 1309 passagiers, precies evenveel als destijds op de Titanic. Het zijn Titanic-fans van over de hele wereld, onder wie drie Nederlanders, Titanic-experts en zelfs familieleden van opvarenden. Een kaartje kostte tussen de 3300 en 7200 euro.
De opvarenden zullen onderweg hetzelfde eten geserveerd krijgen als op de gedoemde reis. Verder krijgen ze lezingen over de Titanic en kunnen luisteren naar liedjes uit die tijd, gespeeld door een vijfkoppig ensemble. "We hebben verzoekjes binnengekregen van muzikanten die dolgraag een auditie wilden om onderdeel te kunnen uitmaken van het beroemde orkest", zegt de organisator.
Als het schip op 14 april om 23.40 uur op de plek arriveert waar de ijsberg het schip raakte, zal er een moment stilte in acht worden genomen. Hetzelfde gebeurt 2 uur en 40 minuten later, het moment dat het schip definitief onder de golven verdween.
De reizigers zijn het niet eens met de kritiek dat de bootreis van slechte smaak getuigt. "Ik vind het niet macaber. Ik heb ook begraafplaatsen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog bezocht", zegt de achterneef van een man die omkwam tegen de BBC. "Het is belangrijk om te blijven herdenken."
Na de ceremonie op de Atlantische Oceaan zal het schip doorvaren naar Halifax, in Canada, waar een deel van de drenkelingen begraven ligt. Daarna volgt de haven van New York, die ruim 1500 van de 2200 opvarenden in 1912 nooit bereikten.