Valkenswaard wil een stukje geboortegrond in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, zodat kinderen toch geboorteplaats Valkenswaard in hun paspoort kunnen krijgen. Eén verloskamer in het Veldhovense ziekenhuis zou daarom moeten worden aangewezen tot Valkenswaardse grond.

De Valkenswaardse politiek stemde donderdagavond in met een motie van die strekking. 'Valkenswaard is een gemeente om trots op te zijn', motiveerde initiatiefnemer Frank van Gastel zijn idee. 'De kans is echter klein dat er binnenkort een ziekenhuis komt. We willen toekomstige generaties de kans bieden om in een gecontroleerde ziekenhuisomgeving te worden geboren op Valkenswaards grondgebied',

Helemaal origineel is het plan niet. Terschelling deed in 2011 zo'n verzoek bij ziekenhuis in Leeuwarden, de gemeente weigerde dat destijds. 'Ik schat Veldhoven aanmerkelijk constructiever en sympathieker van aard', is Van Gastel optimistisch over de slagingskans in Veldhoven.

D'66, de VVD en Mieke Theus (PvdA) stemden tegen de motie. Die laatste had het idee voorgelegd bij haar kinderen, die in het ziekenhuis zijn geboren. "Ze keken me aan en zeiden: 'mam, waar gáát dit over?'."