Wie op zondagochtend zijn wekelijkse rondje door de Drentse bossen fietst, ziet hooguit een haas of een eekhoorn rennen, met een beetje geluk een ree. Dat heeft Gerben Mos (24) uit Havelte vaak genoeg meegemaakt. Niks geks aan.

Maar wanneer je ineens achtervolgd wordt door een giraf, weet zelfs een doorgewinterde mountainbiker als Mos even niet weet wat hij moet doen. Zoals ruim twee weken geleden, tijdens de Cape Pioneer in Zuid-Afrika, een zevendaagse tourtocht. Alsof de elite-renner van KMC Mountainbike Team fietsend in een wilde safari is terechtgekomen, op slechts een paar meters afstand van de giraf. Zo angstig voelde hij zich.

Mos: ,,Plotseling begon de renner achter me te schreeuwen. Boven ons cirkelde al een tijd lang een helikopter. We zaten net in een hobbelige afdaling, maar ik keek toch even achterom. Toen zag ik die giraf lopen. Links voor me liepen er nog twee. Ze schrokken van de heli. De piloot zoekt die beesten natuurlijk op voor het perfecte shot. De dieren werden opgejaagd en raakten helemaal van slag."

De schrik zit er meteen goed in bij Mos en zijn ploeggenoot Bram Rood. Maar stoppen is geen optie; ze zitten immers midden in de koers. De achtervolging duurt kort, het dier vliegt al snel terug de wildernis in. ,,Ik dacht echt: die trapt me van mijn fiets af. Mijn hartslag is naar tweehonderd gegaan. Dit maak ik nooit meer mee."

Eenmaal over de finish, als de rust weer is teruggekeerd, lijkt Mos het bloedstollende avontuur met de giraf te zijn vergeten. ,,Anderen maakten het groter dan ik, ik bleef er behoorlijk nuchter onder. Maar later ging er een foto rond op allerlei internetsites, het was een enorme happening."

De helikopter, die de hele dag beelden aan het schieten was voor een uitgebreide samenvatting 's avonds, had het bewuste moment fraai vastgelegd. Voor Mos is het een mooi plaatje voor in de bewaardoos, zeker omdat het allemaal goed is afgelopen. ,,Vorig jaar deed ik ook al mee aan die tocht, maar toen zagen we niet meer dan een schildpad en wat bavianen."

Het liefst is Mos volgend jaar weer van de partij. ,,Drenthe is leuk, de Veluwe ook. Maar rijden door Zuid-Afrika is het allermooiste wat er is. En nee, die giraf belet me niet om nog een keer die kant op te gaan."
Foto