De regering van Litouwen heeft een nieuw waarschuwingsboekje uitgedeeld aan burgers waarin staat wat zij moeten doen bij een invasie van de Russen.

Het boekje bevat naast veel overlevingstechnieken ook tips voor het spotten van Russische tanks, munitie en landmijnen. De 75 pagina's tellende handleiding is al verspreid onder tienduizenden Litouwers, meldt de BBC. Ook heeft de overheid een speciale telefoonlijn geopend die burgers kunnen bellen om verdachte spionnen aan te geven.

Litouwen was ooit onderdeel van Sovjet-Unie maar is sinds 2004 lid van de Europese Unie en de NAVO. De relatie met Rusland is verslechterd sinds de Russische annexatie van de Krim in februari 2014.

Vlak daarna verschenen de eerste twee waarschuwingsboekjes in Litouwen, maar volgens de Britse omroep heeft het nieuwe boekje een meer serieuze toon. Elke burger is daarbij een potentieel doelwit, aldus het hoofd van de staatsveiligheidsdienst.

Zo bevat het boekje de woorden: "Het is zeer belangrijk dat alle burgers zich bewust zijn en de wil hebben om weerstand te bieden - wanneer dit sterk is, dan ondervind een agressor moeilijkheden in het creŽren van een omgeving voor een militaire invasie."

Vanaf 1 januari patrouilleren, net als in 2014, vier Nederlandse F-16's in het Baltische luchtruim, als onderdeel van een NAVO-missie. In maart vertrekt bovendien een groep van 200 Nederlandse militairen naar Litouwen. De acties zijn bedoeld als reactie op de Russische dreiging.