Patiënten met een zorgverzekering van VGZ kunnen de komende maanden niet terecht in het Medisch Spectrum Twente (MST). Het ziekenhuis in Enschede heeft besloten voor dit jaar geen afspraken meer te maken met VGZ-patiënten omdat de zorgverzekeraar te weinig zorg heeft ingekocht.

De extra wachttijd geldt niet voor kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die spoedeisende zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze mogelijk een ernstige ziekte hebben. Ook patiënten die al een afspraak hebben staan, kunnen gewoon bij het ziekenhuis terecht.

Volgens MST is VGZ al in augustus geïnformeerd over het dreigende budgettekort. Er is daarna weken onderhandeld, maar dat heeft niet tot een oplossing geleid. MST zegt dat het nu gedwongen is zuinig om te gaan met de rest van het geld. Het ziekenhuis is bang dat VGZ anders gemaakte kosten niet terugbetaalt.

Volgens het ziekenhuis zijn er elk jaar problemen met VGZ. VGZ kan het probleem oplossen door voor dit jaar alsnog extra zorg in te kopen.

Zorgverzekeraars onderhandelen elk jaar met alle Nederlandse ziekenhuizen over de zorg die ze inkopen voor hun klanten. Het komt wel vaker voor dat aan het eind van het jaar het budget op is en patiënten wat langer moeten wachten. Met het is wel bijzonder dat al in oktober een patiëntenstop wordt ingesteld.

Onder VGZ vallen ook de zorgverzekeringen van IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, Zekur, Promovendum en Zorgzaam. Patiënten van het MST komen niet alleen uit de regio. Volgens het ziekenhuis komen patiënten uit het hele land voor topklinische behandelingen naar Enschede.