Alle nieuwe Tesla's krijgen hardware die de auto's in staat stelt helemaal zelfstandig te rijden. Maar het is een functie die niet wordt geactiveerd totdat de software uitvoerig is getest en de toezichthouders akkoord zijn.

Alle modellen krijgen de hardware-upgrade die moet zorgen voor een 'veiligheidsniveau dat substantieel hoger ligt dan dat van een menselijke chauffeur', zegt het bedrijf.

Daarvoor gebruikt de fabrikant van elektrische auto's acht camera's die 360 graden rondom de auto in de gaten houden, tot maximaal 250 meter ver. Er zijn twaalf ultrasone sensoren die de camera's ondersteunen en zowel zachte als harde objecten kunnen spotten, en zo bijna twee keer verder kunnen kijken dan het vorige systeem.

Daarnaast is er ook een radar die vooruit kijkt en obstakels kan zien als het hard regent, flink mist of als er een hoop stof op de weg is.

Tesla-ceo Elon Musk zei na de aankondiging dat alle Tesla's hierdoor ook kunnen worden ingezet als een autonoom transportsysteem. Als je even niet in je Tesla rijdt, kun je hem op pad sturen als een soort taxi om zo geld bij te verdienen, zei hij volgens Quartz. Het is een plan dat hij wel vaker heeft geopperd.

Of dat allemaal gaat werken en of het mag van de autoriteiten is nog maar zeer de vraag. Maar het fundament ligt er, zei Musk. Het is de bedoeling om de nieuwe functionaliteit al volgend jaar te gaan testen in de VS. De Model S en Model X met de nieuwe hardware worden nu al geproduceerd.
Afbeelding