Een 37-jarige advocaat uit Amerika weet het honderd procent zeker: de automatische piloot van zijn Tesla model X heeft zijn leven gered. Het geavanceerde voertuig bracht hem naar het ziekenhuis, nadat hij in de file een bijna fatale longembolie kreeg.

Jurist Joshua Neally uit Missouri vertrok op 26 juli iets vroeger van zijn werk om thuis de vierde verjaardag van zijn dochtertje te vieren. Terwijl hij in de file stond, kreeg hij plotseling een stekende pijn in zijn borst. Neally dacht eerst dat het om een spierverrekking ging, maar de pijn werd steeds erger en hij belde zijn vrouw op, die hem aanraadde om naar de spoed te gaan.

De man herinnert zich weinig van de rit, maar liet zich vervoeren door zijn Tesla die op de automatische piloot stond ingesteld. Hij nam alleen het stuur over om de wagen te parkeren. Neally slaagde erin om zichzelf in te checken in het ziekenhuis, waar hij meteen behandeld werd. De artsen vertelden hem dat hij een longembolie had, een potentieel fatale blokkade van een bloedvat in de longen. De man mocht volgens de medici van geluk spreken dat hij het overleefd heeft. De volgende ochtend mocht de patint het ziekenhuis weer verlaten.

Achteraf bekeken vraagt Neally zich af of het misschien verstandiger zou geweest zijn om een ambulance te bellen, maar hij ging er op dat ogenblik van uit dat hij sneller in het ziekenhuis zou komen met zijn Tesla op de automatische piloot. Zelf de wagen besturen, zou te gevaarlijk geweest zijn, zegt hij.

Volgens Tesla-baas Elon Musk zouden ongeveer de helft van de n miljoen mensen die vorig jaar in de VS omkwamen tijdens een auto-ongeval, nog in leven zijn als de Tesla Autopilot universeel beschikbaar was geweest. In juli kondigde Musk nog aan dat er 'belangrijke updates' komen, nadat bekend werd dat een man omkwam toen hij botste met een vrachtwagen die door zijn automatische piloot niet was opgemerkt.

Musk beweert binnenkort naar buiten te komen met technologie 'die de mensen omver zal blazen'. Die zal zorgen voor volledig autonome wagens die in theorie in staat zullen zijn om zichzelf te besturen in elke welke situatie.